АктуелностиДа се не заборави

Горан Личанин: Одјавно писмо у вези са радом Фондације Српски легат

Драги наши пратиоци,
Желим да вас обавестим да Фондација прекида активности на неодређено време. Разлог је
једноставан: после практично 6 година рада више нисмо могли да финансирамо активности Фондације.

Фондација је имала приличан број активности, сем портала на коме сте могли 6 година да читате о људима и догађајима који су историју и културу Србије, ми смо реализовали филм и књигу о глумици Радмили Савићевић, брендирали и имали изложбу о градовима Зајечару и Сомбору и оно на шта сам ја лично поносан – то су Српске пословице за децу у стрипу. Вероватно једна од ретких књига у историји српске књижевности која је у тој форми представила пословице деци.

Желим да се поделим личним осећајем да је Фондација успела у својим циљевима и намерама. Наравно не у потпуности, као сто у животу никада и не бива. Када смо поцели 2014, нематеријално наслеђе, култура и традиција су били занемарени и на томе се национално скоро није радило. Створили смо један изузетан креативан и позитиван мали тим којим смо на нашим пројектима и показали да пројекти из културе и историје могу да буду интересанти, лепи и забавни, не само корисни. Наравно, било је више критике него подршке у окружењу, али увек је тако када нешто радите.

Ми смо разговарали са различитим институцијама, правним и приватним лицима, делили наше идеје и позивали на сарадњу. Обишли смо неколико пута Србију уздуж и попреко. Неки су се и одазвали на кратко, а већина која је сматрала да је то добра идеја кренула је у своје пројекте. Од приватних до институционалних иницијатива. У томе се и крије сав наш успех. Мотив и позадина свих тих активности је много мање важна од саме чињенице да смо успели бар мало негде да пробудимо неке механзме да нематеријално и материјално наслеђе не иде у заборав и да подсетимо друштво да оно има изузетну вредност, не само са државу него и нас појединце. Оно што нисмо успели је да изградимо систем који би се тиме бавио независно од расположења у којем се друштво налази.

Хвала вам пуно: на подршци, материјалу који сте нам слали, сваком вашем “like”, коментару и одобравања. Хвала пуно свим музејима, архивама, хроничарима и свим људима добре воље који су учествовали у нашим пројектима.

Фондација на неко време ће престати са својим активностима, што не значи да се опет нећемо појавити са неким пројектима у будуцности. И даље имамо велики број идеја које би могле да се реализују па ко зна, можда се опет сретнемо.

Искрено ваш,

Горан Личанин
Управитељ Фондације Српски легат

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Screenshot_1
Претходни чланак

МОЈСИЊСКИ МАНАСТИРИ И ЦРКВЕ

Наредни чланак

Ово је најновији чланак.