АктуелностиДа се не заборави

Горан Личанин: Одјавно писмо у вези са радом Фондације Српски легат

Драги наши пратиоци,
Желим да вас обавестим да Фондација прекида активности на неодређено време. Разлог је
једноставан: после практично 6 година рада више нисмо могли да финансирамо активности Фондације.

Фондација је имала приличан број активности, сем портала на коме сте могли 6 година да читате о људима и догађајима који су историју и културу Србије, ми смо реализовали филм и књигу о глумици Радмили Савићевић, брендирали и имали изложбу о градовима Зајечару и Сомбору и оно на шта сам ја лично поносан – то су Српске пословице за децу у стрипу. Вероватно једна од ретких књига у историји српске књижевности која је у тој форми представила пословице деци.

Желим да се поделим личним осећајем да је Фондација успела у својим циљевима и намерама. Наравно не у потпуности, као сто у животу никада и не бива. Када смо поцели 2014, нематеријално наслеђе, култура и традиција су били занемарени и на томе се национално скоро није радило. Створили смо један изузетан креативан и позитиван мали тим којим смо на нашим пројектима и показали да пројекти из културе и историје могу да буду интересанти, лепи и забавни, не само корисни. Наравно, било је више критике него подршке у окружењу, али увек је тако када нешто радите.

Ми смо разговарали са различитим институцијама, правним и приватним лицима, делили наше идеје и позивали на сарадњу. Обишли смо неколико пута Србију уздуж и попреко. Неки су се и одазвали на кратко, а већина која је сматрала да је то добра идеја кренула је у своје пројекте. Од приватних до институционалних иницијатива. У томе се и крије сав наш успех. Мотив и позадина свих тих активности је много мање важна од саме чињенице да смо успели бар мало негде да пробудимо неке механзме да нематеријално и материјално наслеђе не иде у заборав и да подсетимо друштво да оно има изузетну вредност, не само са државу него и нас појединце. Оно што нисмо успели је да изградимо систем који би се тиме бавио независно од расположења у којем се друштво налази.

Хвала вам пуно: на подршци, материјалу који сте нам слали, сваком вашем “like”, коментару и одобравања. Хвала пуно свим музејима, архивама, хроничарима и свим људима добре воље који су учествовали у нашим пројектима.

Фондација на неко време ће престати са својим активностима, што не значи да се опет нећемо појавити са неким пројектима у будуцности. И даље имамо велики број идеја које би могле да се реализују па ко зна, можда се опет сретнемо.

Искрено ваш,

Горан Личанин
Управитељ Фондације Српски легат

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Screenshot_1
Претходни чланак

МОЈСИЊСКИ МАНАСТИРИ И ЦРКВЕ

Наредни чланак

Ово је најновији чланак.