AktuelnostiNAJ@SOMBOR

Naj@Sombor – Glavna ulica u Somboru

NS_GlavnaUlica1900

Glavna ulica 1900

Još od polovine 18. stoleća, središnja gradska ulica prostirala se od stočnog vašarišta (Županije) do Svetođurđevskog trga, a kasnije sve do početka Bajskog puta (Vojvođanske ulice). Kako je i sa južne i sa severne stra ne bila okružena šancem sa vodom, ulaz u ulicu je, sve do polovine XIX veka, bio moguć samo preko dva mala drvena mosta, od kojih se jedan nalazio kod današnjeg parka, a drugi kod sadašnjeg zdanja Preparandije. Njeno središte presecao je Trg Svetog Đorđa.  Decenijama se, zbog širine  ulice, ovde nalazila i žitna pijaca. Od druge polovine 19. veka glavna ulica je, po broju trgovina, preuzela primat Gradskoj kući, čime je postala i privredno središte grada.

Panorama Glavne ulice i dela venca oko 1909

Panorama Glavne ulice i dela venca oko 1909

Prvu kaldrmu glavna ulica dobila je tek 1874. godine. Sredina kolovoza bila je kaldrmisana krupnom kockom, a veći deo ulice, između trotoara i sredine kolovoza, kaldrmisan je lomljenim kamenom. Trotoar na glavnoj ulici, do Trga Svetog Đorđa, asfaltiran je 1905. godine, a od trga do zdanja Preparandije 1909. godine. Od 1930. g. kolovoz je kaldrmisan sitnom kockom, a potpuno je asfaltiran 1970. godine. Ulica je detaljno rekonstruisana tokom 2007/08. godine.

Glavna ulica 1910

Glavna ulica 1910

U drugoj polovini 19. veka, pa sve do 1918. godine, ova ulica je nosila ime Lajoša Košuta. Posle Prvog svetskog rata ulica je ponela ime tadašnjeg prestolonaslednika, kasnije jugoslovenskog kralja Aleksandra, a posle Drugog svetskog rata preimenovana je u Ulicu maršala Tita. Tokom poslednja četvrt veka (od 1992) ova ulica nosi ime kralja Petra I.

Skoro sva poznatija somborska zdanja podignuta su u ovoj ulici: Crkva Svetog Đorđa, palata „In foro“, kuća Palanačkih, kuća dr Sime Pavlovića, palata Nikolića, Srpska čitaonica, Semzeova palata, Singerova kuća, Krečarevićeva palata, palata Đule Falcionea…

Galerija fotografije Glavne ulice:


Print Friendly, PDF & Email
Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Jovan Djordjevic
Prethodni članak

Rođen je pravnik i akademik Jovan Đorđević

stepa-stepanovic
Naredni članak

Rođen je vojvoda Stepa Stepanović