АктуелностиНАЈ@СОМБОР

Нај@Сомбор – Главна улица у Сомбору

NS_GlavnaUlica1900

Главна улица 1900

Још од половине 18. столећа, средишња градска улица простирала се од сточног вашаришта (Жупаније) до Светођурђевског трга, а касније све до почетка Бајског пута (Војвођанске улице). Како је и са јужне и са северне стра не била окружена шанцем са водом, улаз у улицу је, све до половине XIX века, био могућ само преко два мала дрвена моста, од којих се један налазио код данашњег парка, а други код садашњег здања Препарандије. Њено средиште пресецао је Трг Светог Ђорђа.  Деценијама се, због ширине  улице, овде налазила и житна пијаца. Од друге половине 19. века главна улица је, по броју трговина, преузела примат Градској кући, чиме је постала и привредно средиште града.

Панорама Главне улице и дела венца око 1909

Панорама Главне улице и дела венца око 1909

Прву калдрму главна улица добила је тек 1874. године. Средина коловоза била је калдрмисана крупном коцком, а већи део улице, између тротоара и средине коловоза, калдрмисан је ломљеним каменом. Тротоар на главној улици, до Трга Светог Ђорђа, асфалтиран је 1905. године, а од трга до здања Препарандије 1909. године. Од 1930. г. коловоз је калдрмисан ситном коцком, а потпуно је асфалтиран 1970. године. Улица је детаљно реконструисана током 2007/08. године.

Главна улица 1910

Главна улица 1910

У другој половини 19. века, па све до 1918. године, ова улица је носила име Лајоша Кошута. После Првог светског рата улица је понела име тадашњег престолонаследника, касније југословенског краља Александра, а после Другог светског рата преименована је у Улицу маршала Тита. Током последња четврт века (од 1992) ова улица носи име краља Петра I.

Скоро сва познатија сомборска здања подигнута су у овој улици: Црква Светог Ђорђа, палата „Ин форо“, кућа Паланачких, кућа др Симе Павловића, палата Николића, Српска читаоница, Семзеова палата, Сингерова кућа, Кречаревићева палата, палата Ђуле Фалционеа…

Галерија фотографије Главне улице:


Print Friendly, PDF & Email
Српски Легат

Српски Легат

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Jovan Djordjevic
Претходни чланак

Рођен је правник и академик Јован Ђорђевић

stepa-stepanovic
Наредни чланак

Рођен је војвода Степа Степановић