AktuelnostiNAJ@SOMBOR

Naj@Sombor – Galerija Milan Konjović

Miljenice darovane rodnom gradu

 

Zbirka Galerije „Milan Konjović” broji tačno 1.084 umetnikova rada i pruža uvid u sve stvaralačke mene jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih slikara 20. veka.  Otvorena je 10. septembra 1966. godine, i danas, zahvaljujući autoru, njegovoj kćeri Veri Konjović-Amidžić i drugim darodavcima, pruža jedinstven „panoramski pogled“ na dela nastala u vremenskom rasponu od1913. do 1990. godine. Ovo je čini najvećom i najznačajnijom zbirkom našeg velikog  ekspresioniste.

Galeriaj Milan Konjovic (12)Osnovu kolekcije čini 500 dela koje je slikar po sopstvenoj želji poklonio sugrađanima, rekavši: „Slike ove, miljenice moje, sa ljubavlju darujem rodnome gradu, one jedino njemu i pripadaju.”Galeriaj Milan Konjovic (7)

Konjovićeva dela se prezentuju kroz retrospektivne i tematske izložbe, a Galerija organizuje gostovanja širom Srbije i u inostranstvu. Godišnje priređuje dve tematske izložbe, a svake treće godine postavlja novu retrospektivnu postavku.  Zgrada u kojoj je smeštena nalazi se u „Galeovoj palati“ – zdanju koje, zajedno sa okolnom ambijentalnom  celinom, ima status kulturnog dobra od velikog značaja.[1] Za oko pola veka postojanja, Galeriju „Milan Konjović” posetilo je više od pola miliona posetilaca. Ona ne samo da zauzima izuzetno mesto na kulturnoj mapi Sombora, već je i „mesto hodočašča“ brojnih poklonika umetnosti iz zemlje i inostranstva.

U sklopu Venca, Galerija „Milan Konjović” proglašena je za kulturno dobro od velikog značaja.

Galeriaj Milan Konjovic (1)

 

[1] Navedeno prema: O ustanovi, Galerija  Milan Konjović, internet izdanje

Print Friendly, PDF & Email
Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Aleksandar_Tisma_(1924_2003)
Prethodni članak

Umro je pesnik,pisac i akademik Aleksandar Tišma

isidora-sekulic454
Naredni članak

Rođena je književnica i akademik Isidora Sekulić