АктуелностиНАЈ@СОМБОР

Нај@Сомбор – Галерија Милан Коњовић

Миљенице дароване родном граду

 

Збирка Галерије „Милан Коњовић” броји тачно 1.084 уметникова рада и пружа увид у све стваралачке мене једног од највећих српских и југословенских сликара 20. века.  Oтворена је 10. септембра 1966. године, и данас, захваљујући аутору, његовој кћери Вери Коњовић-Амиџић и другим дародавцима, пружа јединствен „панорамски поглед“ на дела настала у временском распону од1913. до 1990. године. Ово је чини највећом и најзначајнијом збирком нашег великог  експресионисте.

Galeriaj Milan Konjovic (12)Основу колекције чини 500 дела које је сликар по сопственој жељи поклонио суграђанима, рекавши: „Слике ове, миљенице моје, са љубављу дарујем родноме граду, оне једино њему и припадају.”Galeriaj Milan Konjovic (7)

Коњовићева дела се презентују кроз ретроспективне и тематске изложбе, а Галерија организује гостовања широм Србије и у иностранству. Годишње приређује две тематске изложбе, а сваке треће године поставља нову ретроспективну поставку.  Зграда у којој је смештена налази се у „Галеовој палати“ – здању које, заједно са околном амбијенталном  целином, има статус културног добра од великог значаја.[1] За око пола века постојања, Галерију „Милан Коњовић” посетило је више од пола милиона посетилаца. Она не само да заузима изузетно место на културној мапи Сомбора, већ је и „место ходочашча“ бројних поклоника уметности из земље и иностранства.

U sklopu Venca, Galerija „Milan Konjović” proglašena je za kulturno dobro od velikog značaja.

Galeriaj Milan Konjovic (1)

 

[1] Наведено према: О установи, Галерија  Милан Коњовић, интернет издање

Print Friendly, PDF & Email
Српски Легат

Српски Легат

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Aleksandar_Tisma_(1924_2003)
Претходни чланак

Умро је песник,писац и академик Александар Тишма

isidora-sekulic454
Наредни чланак

Рођена је књижевница и академик Исидора Секулић