АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Фудбал је стигао у Србију

На данашњи дан, 24. маја 1896. године по грегоријанском календару, а 12. маја по јулијанском, у Београду је у оквиру београдског Гимнастичког друштва „Соко“ основана Лоптачка секција, што је био зачетак фудбала у тадашњој Краљевини Србији. Прву фудбалску лопту је, како се углавном наводи, у Београд донео Хуго Були, син јеврејског трговца који је студирао у Немачкој и играо за клуб „Германија“ из Берлина. По дипломирању и повратку у Србију, желео је да овдашњу омладину заинтересује за ову игру, па се учланио у Гимнастичко друштво „Соко“, основао Лоптачку секцију и неколико дана касније организовао прву фудбалску утакмицу у Београду. Утакмица је одиграна у Доњем граду, код Kуле „Небојша“, а о том догађају известиле су „Вечерње новости“, што је било и прво помињање фудбала у нашој престоници.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1875. године, рођен је Теодор Тарановски, руски правник и историчар који је након револуције у Русији емигрирао у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, где је наставио своје научно стваралаштво и постао члан Српске краљевске академије;
1926. године у Београду је отворена Универзитетска библиотека;
1929. године рођен је професор и академик Слободан Рибникар;
1938. године рођен је глумац Михаило Миша Јанкетић;
1970. године у Љубљани је завршено 6. светско првенство у кошарци, на коме је репрезентација СФРЈ први пут постала првак света.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Svetolik_Skale_Mitić
Претходни чланак

Рођен је новинар и један од оснивача ТВ Београд, Светолик Митић

josimovic
Наредни чланак

Умро је професор и први српски урбаниста, Емилијан Јосимовић