АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиЉуди

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЈ: Вече сећања на новинара Јована Алексића (12. 3. 2019)

Вече сећања на новинара Јована Алексића биће одржано у уторак 12. марта у 19 сати у кино сали Етнографског музеја (Узун Миркова 2).

Новинар Јован Алексић је легендарно име Забавне редакције Радио Београда, а за оне који га не памте реч је о аутору и водитељу некада изузетно популарне емисије Радио Београда Село весело.

На вечери која се одржава у Алексићеву част биће представљени тонски записи поменуте емисије, слајдови и фотографије, а успомене на Јована Алексића евоцираће његови сарадници: Бора Ољачић, Андрија Бајић, Драгића Божић (село Моравци код Љига), Добривоје Пантић видео прилогом, Раде Ђерговић, Ненад Ристић некадашњи директор РТС-а, Микан Обрадовић, Ненад Камиџорац уредник Радио Београда, Алмира Котло, сарадница на емисији Село весело и други.

Биће представљен избор из текста уредника Забавне редакције Радио Београда Мирослава Митровића, који је о Јови Алексићу писао у својој књизи Смехотворци (Радио Београд 1986), у тексту под називом Село се весели. 

„Значајна дугогодишња активност Јована Алексића на прикупљању досад незапаженог и новог народног стваралаштва заснивала се на уверењу да док је народа ни Вуковски посао не може бити завршен. На свом терену и у савременим условима Село весело је овај посао претворило у међусобну забаву слушалаца, разбибригу и игру, што је ненаметљиво резултирало десетином посебних књига, пробраних новосакупљених народних и народских шала и прича”, писао је Митровић.

Чувар сећања и аутор програма је Драгослав Симић, пензионисани новинар радио Београда, уредник сајта Аудио и Фото архив СИМИЋ, који баштини нематеријалну културу.

Контакт телефон Драгослава Симића је 063/611-940

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

220px-Милан_Мушкатировић
Претходни чланак

Рођен је ватерполиста и професор Милан Мушкатировић Гале

Наредни чланак

СКАЛА: Глумица Маша Ђорђевић