AktuelnostiDa se ne zaboraviDogađajiZanimljivosti

ETNOGRAFSKI MUZEJ: Prezentacija elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije

Naziv:ETNOGRAFSKI MUZEJ: Prezentacija elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije

ETNOGRAFSKI MUZEJ: Prezentacija elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije

Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije u saradnji sa regionalnim koordinatorima, u okviru izložbe Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, u Etnografskom muzeju u Beogradu nastavlja promociju elemenata upisanih u Nacionalni registar.

U četvrtak, 16. avgusta 2018. godine u Muzeju će, u saradnji s regionalnim koordinatorom za centralnu Srbiju, biti predstavljen klesarski zanat – tradicionalni način obrade kamena vekovima prisutan na području sela Bele Vode u okolini Kruševca. Obrada belovodskog peščara u toj oblasti započeta je još u srednjem veku, kada su na taj način ukrašavani neki od najznačajnijih manastira moravske škole, a stanovništvo Belih Voda kontinuitet obrade očuvalo je do danas. Posetiocima će biti predstavljena i tradicionalna narodna igra kolo, kao i frulaška praksa, a uz zdravičara koji će u Etnografskom muzeju poželeti dobrodošlicu, posetioci će moći da degustiraju i novopazarske mantije.

Prezentacija će biti održana u atrijumu Etnografskog muzeja sa početkom od 13 časova.

Etnografski muzej u Beogradu nastavlja promociju elemenata upisanih u Nacionalni registar. Posle prošlonedeljnog predstavljanja elemenata iz zapadne Srbije i ovonedeljne promocije elemenata centralne Srbije, za četvrtak 23. avgust priprema se prezentacija istočne i južne Srbije, a 30. avgusta će u fokusu biti elementi nematerijalne kulturne baštine iz Vojvodine i sa Kosova i Metohije

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

pexels-photo-278312
Prethodni članak

U početku beše reč

Foto izvor: https://jovanvidakovic.wordpress.com/2013/02/19/hram-sv-arhangela-mihaila/
Naredni članak

BILEĆA: Crkva Sv. arhangela Mihaila čuva uspomenu na vojvodu Vlatka Vukovića i kralja Aleksandra