АктуелностиДа се не заборавиДогађајиЗанимљивости

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЈ: Презентација елемената нематеријалног културног наслеђа Србије

Naziv:ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЈ: Презентација елемената нематеријалног културног наслеђа Србије

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЈ: Презентација елемената нематеријалног културног наслеђа Србије

Центар за нематеријално културно наслеђе Србије у сарадњи са регионалним координаторима, у оквиру изложбе Нематеријално културно наслеђе Србије, у Етнографском музеју у Београду наставља промоцију елемената уписаних у Национални регистар.

У четвртак, 16. августа 2018. године у Музеју ће, у сарадњи с регионалним координатором за централну Србију, бити представљен клесарски занат – традиционални начин обраде камена вековима присутан на подручју села Беле Воде у околини Крушевца. Обрада беловодског пешчара у тој области започета је још у средњем веку, када су на тај начин украшавани неки од најзначајнијих манастира моравске школе, а становништво Белих Вода континуитет обраде очувало је до данас. Посетиоцима ће бити представљена и традиционална народна игра коло, као и фрулашка пракса, а уз здравичара који ће у Етнографском музеју пожелети добродошлицу, посетиоци ће моћи да дегустирају и новопазарске мантије.

Презентација ће бити одржана у атријуму Етнографског музеја са почетком од 13 часова.

Етнографски музеј у Београду наставља промоцију елемената уписаних у Национални регистар. После прошлонедељног представљања елемената из западне Србије и овонедељне промоције елемената централне Србије, за четвртак 23. август припрема се презентација источне и јужне Србије, а 30. августа ће у фокусу бити елементи нематеријалне културне баштине из Војводине и са Косова и Метохије

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

pexels-photo-278312
Претходни чланак

У почетку беше реч

Фото извор: https://jovanvidakovic.wordpress.com/2013/02/19/hram-sv-arhangela-mihaila/
Наредни чланак

БИЛЕЋА: Црква Св. aрхангела Михаила чува успомену на војводу Влатка Вуковића и краља Александра