AktuelnostiKuće i zgradeNa današnji dan

Etnografski muzej je otvoren za javnost

Na današnji dan, 20. septembra 1904. godine Etnografski muzej je otvoren za javnost.

Tri godine pre toga je formiran kao zasebna ustanova izdvajanjem etnografskog materijala iz fonda Narodnog muzeja, a pre toga je još 1898. godine ministar prosvete i crkvenih dela svojim aktom dao saglasnost da se, na predlog tadašnjeg upravnika Narodnog muzeja Mihaila Valtrovića, iz fonda Narodnog muzeja radi formiranja Etnografskog muzeja izdvoji etnografska zbirka i preseli u kuću Steve Mihailovića u ulici Kneza Miloša, koju je ovaj trgovac i državnik zaveštao muzeju.

Povodom proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka kralj Petar Prvi Karađorđević je 20. septembra 1904. godine svečano otvorio prvu stalnu izložbu. Prve godine postojanja i rada Etnografskog muzeja su bil posvećene otkupu predmeta i predstavljanju Kraljevine Srbije u svetu, a predmeti su prikupljani na terenskim istraživanjima po tadašnjoj Srbiji i susednim zemljama u kojima je živeo srpski narod.

Tokom Prvog svetskog rata uništen je, nažalost, veliki broj eksponata, dokumentacija i biblioteka, te se posle rata pristupilo novim istraživanjima i popunjavanju muzejskih zbirki. Muzejska biblioteka je obnovljena 1920. godine i danas poseduje oko 60 000 publikacija među kojima je oko 33 000 knjiga i oko 27.000 časopisa iz oblasti etnologije, antropologije i srodnih nauka.

U periodu između dva svetska rata je izrađen Nov inventar svih predmeta kao i Azbučni registar, ustanovljeno je Odeljenje za muzički folklor i Ilustrativno odeljenje, a predmeti su razvrstani prema materijalu od kog su izrađeni.

Predmeti su tokom Drugog svetskog rata bili sklonjeni iz tadašnje muzejske zgrade, a posle rata je Muzej preseljen u zgradu Beogradske berze na Studentskom trgu, gde se i danas nalazi.

Od svog osnivanja do danas muzej obavlja delatnost sakupljanja, proučavanja, čuvanja, zaštite i prezentacije predmeta i građe tradicionalne kulture na teritorijama gde žive Srbi. Rezultati istraživanja se objavljuju u stručnim naučnim časopisima i katalozima, organiziju se izložbe, radionice za decu i odrasle, predavanja, predstavljanja knjiga, koncerti, a poslednjih  četvrt veka redovni program Muzeja čini i Međunarodni festival etnološkog filma.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1772. godine rođen je književnik Joakim Vujić;
1773. godine rođen je književnik, naučnik i profesor Atanasije Stojković;
1875. godine rođen je političar Kosta Jovanović;
1969. godine rođen je glumac Davor Dujmović;
1976. godine rođen je vaterpolista Denis Šefik;
1987. godine umro je kapetan i književnik Mladen Đuričić;
1989. godine umro je lekar, fudbaler i fudbalski radnik Mihailo Andrejević;
1990. godine umro je mašinski inženjer, konstruktor aviona, profesor i dekan Mašinskog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Zrnić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

VLAHO BUKOVAC: RUĐER BOŠKOVIĆ (1919)

Ludvig Vilhelm Badenski ubija Mustafa pašu kod Slankamena
Naredni članak

BITKA NA BRDU MIHALJEVAC