АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЈ: Изложба: „То смо ми – народна занимања у Србијиˮ

– Назрни, па се врни –

 

Изложба То смо ми народна занимања у Србији биће отворена у четвртак 20. септембра 2018. у 20 сати, у Етнографском музеју у Београду.

Овом изложбом Етнографски музеј у Београду обележава 117 година самосталног рада и брижљиво одабраном поставком креира причу о свом идентитету као јединству различитости представљених у два паралелна тока: развој живота (кроз опипљива умећа) и прогрес мисли (кроз нематеријалну баштину), с идејом да се прикажу многи идентитети наших предака у којима се може препознати савремени човек.

У складу са трендовима савремене музеологије и науке о баштини, које су пре свега окренуте заједници и партиципативном приступу, концепт и садржај изложбе То смо ми видимо као одговор на питање шта Етнографски музеј представља у нашој средини, односно шта је оно што чини Етнографски музеј у малом.

Циљ је изложити и интерпретирати не само мање познате и ретко излагане предмете које ова установа баштини и чува у депоу већ и музеализовати и на тај начин спречити нестајање нематеријалног наслеђа, попут језика и израза који се губе, обичаја и веровања која одумиру… Panta rei, остало је забележено од Хераклита из Ефеса, прогрес је неумитан. Ова изложба управо показује оно чиме треба да се поносимо – историјски буран, занимљив, културно разнолик, понекад и тежак пут који смо прошли и постали оно што јесмо данас.

Концепт нашег савременог одређења или самоодређења, односно онога што јесмо, што нас чини и карактерише, а што је у антрополошкој литератури познато кроз одреднице `this is who I am`, тј. `that’s us` чини визуелну окосницу изложбе. Ту танку нит којом правимо везу између минулог и садашњег, између носталгије и препознавања, приказаћемо фотографијама људи „на радним задацимаˮ који гледају у објектив, често посебно обучени за ту прилику и у „позерском манируˮ, и тиме посредно и суптилно осигурати примену нове музеологије у пракси.

Аутори изложбе су музејски саветници Душица Живковић, др Милош Матић, др Марко Стојановић и Јелена Тешић-Вулетић.

У оквиру обележавања Дана Музеја биће додељена и Награда Боривоје Дробњаковић за животно дело.

Етнографски музеј

Етнографски музеј

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

Petar_Stajic
Наредни чланак

Умро је композитор и професор Петар Стајић