АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЈ: „Из прошлости једне породице: Осијек–Петриња–Београдˮ

Позивамо вас у суботу 15. септембра у 12 сати на стручно тумачење изложбе Из прошлости једне породице: ОсијеПетрињаБеоград, ауторки Марине Цветковић и Вјере Медић. Изложбу тумачи Вјера Медић, коаутор изложбе.

Изложба Из прошлости једне породице Осијек–Петриња–Београд прати континуитет породице Радановић, која је у Осијеку живела од 1777. до 1989. године, затим живот породице Томић у Петрињи од 1923. до 1978. и њихових наследника у Београду од Другог светског рата до данас.

Захваљујући жељи  наследника породице Радановић и Томић да своје породичне драгоцености повери на чување Етнографском музеју у Београду настала је ова изложба као сведочанство о животу једне породице.

Изложба приказује прва забележена сведочанства постојања, друштвеног успона, трајања и гашења тих српских породица, као и њихов живот у различитим мултикултурним срединама и државама, у сложеним историјским околностима и друштвеним променама. Oдабраним предметима представљен је свакодневни живот тих породица из угла традиционалног и модерног, јавног и приватног, мушког и женског света.

Већи део изложбе прати породицу Радановић у Осијеку која се може сматрати представником српске грађанске породице настале и обликоване у Хабзбуршкој монархији. Позиција ове породице на друштвеној лествици константно je расла од краја 18. века до Другог светског рата. Основу њихове економске стабилности чинила је трговина текстилним материјалима: сукном, прекривачима и позамантеријом. Поред породичног пословања абаџија и трговаца мушки представници у 20. веку су били: велепоседници, индустријалци, судије окружног суда, краљевски јавни бележници, официри и градоначелници. Континуирано и активно су учествовали у јавном, културном, црквеном, друштвеном и политичком животу града Осијека. Највиши успон породица доживљава у  четвртој деценији двадесетог века.

Идентитет ове породице огледа се у сталном преплитању традиционалних вредности и норми средњоевропског грађанског друштва. Породица је била православне вере и у њеном окриљу и широј заједници слављени су верски празници и поштовани традиционални обичаји

Жене из породице Радановић старале су се о васпитању и образовању деце. Такође, биле су у служби репрезентације супруга, породице и домаћинства,  а важну улогу су имале у обликовању ентеријера и визуелног идентитета породичне куће.

Породичне и ратне трагедије, избеглиштво, као и непосредни догађаји везани за успостављање послератног система нагло су прекинули развој, привредне и друштвене активности ове угледне осјечке породице. Удајом женских чланова породични живот се наставио у другим срединама, у Петрињи и Београду.

У посебном сегменту изложбе представљен је живот Вере Радановић, удате за трговца Николу Томића из Петриње. Период од 1923. до 1978. обележен је судбоносним ратним годинама, избеглиштвом и  послератном друштвеном маргинализацијом.

Захваљујући жељи наследника породице Радановић и Томић да своје породичне драгоцености повери на чување Етнографском музеју у Београду, ови предмети, као сведочанство живота једне породице, постали су део културног наслеђа и драгоцени извори за разумевање и тумачење приватног и јавног живота српског грађанског друштва од краја 18. до средине 20. века.

Поклоњени предмети постали су део културног наслеђа  и драгоцени извори за разумевање и  тумачење приватног и јавног живота српског грађанског друштва од краја 18. до средине 20. века.

Изложба траје до 23. септембра 2018.

Етнографски музеј

Етнографски музеј

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

pexels-photo-980859
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

Prince_Paul_of_Yugoslavia
Наредни чланак

Умро је кнез Павле Карађорђевић