DogađajiLjudiNa današnji dan

Emitovana je prva epizoda „Kockice“

Na današnji dan, 27.novembra 1974. godine Televizija Beograd počela je sa emitovanjem obrazovne dokumentarno-igrane emisije za decu „Kocka, kocka, kockica“, sa Brankom Milićevićem, poznatijim danas kao Branko Kockica, u ulozi voditelja. Redakcija obrazovnog programa Televizije Beograd počela je dve godine ranije istraživanje po dečijim vrtićima i razgovarala sa decom i vaspitačima, ne bi li došla do odgovarajućeg koncepta. Cilj emisije je bio da se kroz igru i šalu, uz uvek neku drugu osnovnu temu i uvek na drugim mestima, odgovori na što više dečijih pitanja, a glumac Branko Milićević je tu pored voditelja bio i neka vrsta vaspitača i jedan od „drugara“. U snimanju su učestvovala deca iz vrtića čitave SFRJ, mada češće ona iz Beograda i okoline. Prvi urednik je bio Ljubiša Bogićević, a scenarista Ljubiša Đokić, da bi potom urednica postala Biserka Pejović. Snimljeno je više od 250 epizoda i emitovanje je trajalo sve do 1993. godine, a 2005. godine snimljeno ih je još nekoliko.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1891. godine rođen je pisac, prevodilac i autor Leksikona stranih reči i izraza, Milan Vujaklija;
1943. godine poginuo je omladinski tribun, sekretar SKOJ-a, urednik listova „Student“ i „Mladost“ i narodni heroj, Ivo Lola Ribar;
1951. godine rođen je košarkaš i reprezentativac Jugoslavije, Dražen Dalipagić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Milan Kujundžić Aberdar
Prethodni članak

Preminuo je filozof, pesnik, političar i akademik, Milan Kujundžić Aberdar

Miodrag Pavlović
Naredni članak

Rođen je književnik i akademik Miodrag Pavlović