ДогађајиЉудиНа данашњи дан

Емитована је прва епизода „Коцкице“

На данашњи дан, 27.новембра 1974. године Телевизија Београд почела је са емитовањем образовне документарно-игране емисије за децу „Коцка, коцка, коцкица“, са Бранком Милићевићем, познатијим данас као Бранко Коцкица, у улози водитеља. Редакција образовног програма Телевизије Београд почела је две године раније истраживање по дечијим вртићима и разговарала са децом и васпитачима, не би ли дошла до одговарајућег концепта. Циљ емисије је био да се кроз игру и шалу, уз увек неку другу основну тему и увек на другим местима, одговори на што више дечијих питања, а глумац Бранко Милићевић је ту поред водитеља био и нека врста васпитача и један од „другара“. У снимању су учествовала деца из вртића читаве СФРЈ, мада чешће она из Београда и околине. Први уредник је био Љубиша Богићевић, а сценариста Љубиша Ђокић, да би потом уредница постала Бисерка Пејовић. Снимљено је више од 250 епизода и емитовање је трајало све до 1993. године, а 2005. године снимљено их је још неколико.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1891. године рођен је писац, преводилац и аутор Лексикона страних речи и израза, Милан Вујаклија;
1943. године погинуо је омладински трибун, секретар СКОЈ-а, уредник листова „Студент“ и „Младост“ и народни херој, Иво Лола Рибар;
1951. године рођен је кошаркаш и репрезентативац Југославије, Дражен Далипагић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Милан Кујунџић Абердар
Претходни чланак

Преминуо је филозоф, песник, политичар и академик, Милан Кујунџић Абердар

Миодраг Павловић
Наредни чланак

Рођен је књижевник и академик Миодраг Павловић