AktuelnostiNa današnji dan

Donet je „Zakon o nazivu i podeli Kraljevine na upravna područja”

Na današnji dan, 3. oktobra 1929. godine je donet Zakon o nazivu i podeli Kraljevine na upravna područja.

Time je teritorija Kraljevine SHS umesto na oblasti, kao što je bilo do tada, podeljena na banovine, a naziv joj je promenjen u Kraljevina Jugoslavija.

Umesto na 33 oblasti oko najznačajnijih gradova, teritorija je podeljena na devet banovina i Beograd, koji je sa Zemunom i Pančevom činio posebnu upravnu jedinicu, sa upravničkim ovlašćenjima srazmernim onima koje su imali banovi u ostalih devet delova.

Navodno su zapadne zemlje, a naročito Britanija, zahtevale da se država podeli na veće oblasti sa većom lokalnom autonomijom, u tobožem cilju efikasnijeg rada administracije.

Tako je država podeljena na banovine, koje su nazvane po rekama, i to Dravska sa centrom u Ljubljani, Savska sa Zagrebom, Vrbaska sa Banja Lukom, Primorska sa Splitom, Drinska sa Sarajevom, Zetska sa Cetinjem, Dunavska sa Novim Sadom, Moravska sa Nišom i Vardarska sa Skopljem, a interesantno je da su recimo Čačak i Užice bili u Drinskoj banovini, Kragujevac u Dunavskoj, a Niš u Moravskoj.

U svakom slučaju, ta podela je ostala na snazi do sporazuma Cvetković–Maček iz 1939. godine, kada su zbog ustupaka Hrvatima, Primorska i Savska banovina, uz delove Dunavske, Vrbaske, Drinske i Zetske banovine spojene u novu Banovinu Hrvatsku, prvu i jedinu nazvanu po nacinalnoj, a ne geografsoj osnovi, koja je postala temelj za brzi nastanak NDH, kao i današnje Republike Hrvatske.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1791. godine rođen je pesnik Sima Milutinović Sarajlija;
1911. godine rođen je fudbaler i trener Ljubiša Broćić;
1914. godine završena je ofanziva na Kajmakčalanu, što je bila prva pobeda srpske vojske posle povlačenja preko Albanije;
1939. godine rođen je fudbaler i trener Velibor Vasović;
1940. godine rođena je džez pevačica Nada Knežević;
1944. godine rasformiran je Banjički logor;
1977. godine je umro je književni i pozorišni kritičar, istoričar književnosti i akademik Velibor Gligorić;
2008. godine umro je istoričar književnosti Golub Dobrašinović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

U jednom trenutku Domingin se okliznuo i potom našao na rogovima bika
Prethodni članak

Održana je korida na Tašmajdanu

Dragan-Jovanovic-696x461
Naredni članak

Rođen je glumac Dragan Jovanović