АктуелностиНа данашњи дан

Донет је „Закон о називу и подели Краљевине на управна подручја”

На данашњи дан, 3. октобра 1929. године је донет Закон о називу и подели Краљевине на управна подручја.

Тиме је територија Краљевине СХС уместо на области, као што је било до тада, подељена на бановине, а назив јој је промењен у Краљевина Југославија.

Уместо на 33 области око најзначајнијих градова, територија је подељена на девет бановина и Београд, који је са Земуном и Панчевом чинио посебну управну јединицу, са управничким овлашћењима сразмерним онима које су имали банови у осталих девет делова.

Наводно су западне земље, а нарочито Британија, захтевале да се држава подели на веће области са већом локалном аутономијом, у тобожем циљу ефикаснијег рада администрације.

Тако је држава подељена на бановине, које су назване по рекама, и то Дравска са центром у Љубљани, Савска са Загребом, Врбаска са Бања Луком, Приморска са Сплитом, Дринска са Сарајевом, Зетска са Цетињем, Дунавска са Новим Садом, Моравска са Нишом и Вардарска са Скопљем, а интересантно је да су рецимо Чачак и Ужице били у Дринској бановини, Крагујевац у Дунавској, а Ниш у Моравској.

У сваком случају, та подела је остала на снази до споразума Цветковић–Мачек из 1939. године, када су због уступака Хрватима, Приморска и Савска бановина, уз делове Дунавске, Врбаске, Дринске и Зетске бановине спојене у нову Бановину Хрватску, прву и једину названу по нациналној, а не географсој основи, која је постала темељ за брзи настанак НДХ, као и данашње Републике Хрватске.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1791. године рођен je песник Сима Милутиновић Сарајлија;
1911. године рођен је фудбалер и тренер Љубиша Броћић;
1914. године завршена је офанзива на Кајмакчалану, што је била прва победа српске војске после повлачења преко Албаније;
1939. године рођен је фудбалер и тренер Велибор Васовић;
1940. године рођена је џез певачица Нада Кнежевић;
1944. године расформиран је Бањички логор;
1977. године је умро је књижевни и позоришни критичар, историчар књижевности и академик Велибор Глигорић;
2008. године умро је историчар књижевности Голуб Добрашиновић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

U jednom trenutku Domingin se okliznuo i potom našao na rogovima bika
Претходни чланак

Одржана је корида на Ташмајдану

Dragan-Jovanovic-696x461
Наредни чланак

Рођен је глумац Драган Јовановић