AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Donet je „Sretenjski ustav“

Na današnji dan, 14. februara 1835. godine (2. februara po julijanskom kalendaru), izglasan je takozvani Sretenjski ustav.

Neposredni povod za njegovo donošenje bila je knez Miletina buna, zbog koje je knez Miloš bio primoran da sazove Narodnu skupštinu radi razgovora o daljoj organizaciji Srbije. Ustav je u demokratsko-liberalnom duhu, u veoma kratkom vremenskom roku, izradio Dimitrije Davidović po uzoru na ustave Švajcarske i Belgije.

Pored toga što je knez trebalo da vlast deli sa Državnim sovjetom, u njemu su se pojavljivale i mnoge druge suviše slobodoumne ideje za to vreme, pa je pored Miloševog, naišao i na neodobravanje velikih sila. Udruženim delovanjem rusko-austrijske diplomatije i uz saglasnost Turske, Miloš je, na svoju radost, za manje od dva meseca ukinuo ovaj ustav, uz obećanje da će ubrzo objaviti drugi.

Iako kratkog veka, Sretenjski ustav je zanačajan jer je to prvi moderni srpski ustav i jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1804. godine Karađorđe je na zboru u Orašcu izabran za vođu Prvog srpskog ustanka;
1804. godine rođen je prvi sekretar Matice srpske Teodor Pavlović;
1835. godine otvoren je Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu ‒ prvo pozorište u Srbiji;
1856. godine rođen je istoričar, političar i profesor  Univerziteta u Beogradu  Ljubomir Jovanović;
1879. godine rođen je novinar, advokat i političar Triša Kaclerović;
2015. godine umro je jedan od najvećih jugoslovenskih atletičara Franjo Mihalić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

tanjevic-1
Prethodni članak

Rođen je košarkaš i trener Bogdan Tanjević

Zbor u Orašcu 1804. (Foto izvor: By Unknown - Taken from here: http://staresrpskeslike.com/image.php?imageID=106&lan=1, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18128413 )
Naredni članak

VERSKI I ISTORIJSKI ZNAČAJ SRETENJA