AktuelnostiNa današnji dan

Dogodio se veliki zemljotres u Dubrovniku

Na današnji dan, 6.aprila 1667. godine Dubrovnik je pogodio najsnažniji zemljotres u njegovoj istoriji.

Zemljotres se dogodio u jutarnjim časovima i za samo nekoliko sekundi koliko je trajao, razrušena je većina kuća i palata građenih prethodnih vekova trajanja Republike Svetog Vlaha.

Od grada koji je tada imao oko šest hiljada stanovnika, polovina je (po nekim izvorima i više od toga) poginula, a dodatna nesreća je bila to što se sve dogodilo u vreme rata između Venecije i Turaka, te je postojala šansa da Dubrovčani usled ove katastrofe postanu lak plen jednih ili drugih.

Oni su ipak, budući da su kao vešti trgovci i diplomate stotinama godina odolevali mnogim velikim silama, i ovoga puta održali svoju nezavisnost, te uspeli da obnove grad koji nažalost nakon ovog događaja nikada više nije povratio snagu i uticaj koji je imao ranije.

Početkom XIX veka Dubrovčani su pustili Napoleonove vojnike u grad, a car je ukinuo Republiku i Dubrovnik pripojio Ilirskoj provinciji, čime je grad posle više od pola milenijuma izgubio svoju samostalnost.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1875. godine rođen je filozof i akademik Branislav Petronijević;
1936. godine rođen je pedagog, pijanista i kompozitor Zoran Jovanović;
1941. godine počeo je napad Nemačke na Jugoslaviju;
1946. godine rođen je glumac Ivan Bekjarev;
1973. godine otvorena je nova zgrada Narodne biblioteke Srbije;
1995. godine umro je novinar, pisac i humorista Novak Novak;
2010. godine umro je lingvista i akademik Aleksandar Mladenović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

pokrajac_branislav-546x350
Prethodni članak

Umro je rukometaš Branislav Pokrajac

Sava_Šumanović
Naredni članak

Sava Šumanović: KAKO SAM RADIO SLIKE (1939)