АктуелностиНа данашњи дан

Догодио се велики земљотрес у Дубровнику

На данашњи дан, 6.априла 1667. године Дубровник је погодио најснажнији земљотрес у његовој историји.

Земљотрес се догодио у јутарњим часовима и за само неколико секунди колико је трајао, разрушена је већина кућа и палата грађених претходних векова трајања Републике Светог Влаха.

Од града који је тада имао око шест хиљада становника, половина је (по неким изворима и више од тога) погинула, а додатна несрећа је била то што се све догодило у време рата између Венеције и Турака, те је постојала шанса да Дубровчани услед ове катастрофе постану лак плен једних или других.

Они су ипак, будући да су као вешти трговци и дипломате стотинама година одолевали многим великим силама, и овога пута одржали своју независност, те успели да обнове град који нажалост након овог догађаја никада више није повратио снагу и утицај који је имао раније.

Почетком XIX века Дубровчани су пустили Наполеонове војнике у град, а цар је укинуо Републику и Дубровник припојио Илирској провинцији, чиме је град после више од пола миленијума изгубио своју самосталност.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1875. године рођен је филозоф и академик Бранислав Петронијевић;
1936. године рођен је педагог, пијаниста и композитор Зоран Јовановић;
1941. године почео је напад Немачке на Југославију;
1946. године рођен је глумац Иван Бекјарев;
1973. године отворена је нова зграда Народне библиотеке Србије;
1995. године умро је новинар, писац и хумориста Новак Новак;
2010. године умро је лингвиста и академик Александар Младеновић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

pokrajac_branislav-546x350
Претходни чланак

Умро је рукометаш Бранислав Покрајац

Sava_Šumanović
Наредни чланак

Сава Шумановић: КАКО САМ РАДИО СЛИКЕ (1939)