АктуелностиНа данашњи дан

Догодио се „Акцидент у Винчи”

На данашњи дан, 15. октобра 1958. године, догодила се нуклеарна несрећа у Институту за нуклеарне науке у Винчи.

Југославија је у то време била једна од првих земаља у свету која је развијала нуклеарну енергију, па је у Винчи инсталиран нулти реактор.

У експерименту који се тога дана изводио учествовало је шесторо људи, од којих су двојица били апсолвенти физике на београдском ПМФ-у, који су припремали дипломске радове.

Дошло је до неконтролисане реакције и значајног повећања радиоактивности коју тамошњи апарати нису могли ни да измере, те је један од апсолвената, Живота Вранић, изложивши себе додатној дози зрачења зауставио реактор, чиме је било избегнуто цурење и још већа несрећа.

Сва шесторица озрачених су одмах одведени у болницу у Београду, где им ипак није могла да буде пружена адекватна помоћ, па су захваљујући контактима тадашњег директора Винче Павла Савића, пребачени на лечење у париски Институт Кири.

Ту је њима први пут у историји медицине извршена трансплатација коштане сржи, тада још увек експериментална и слабо проучена метода лечења, а извео ју је лекарски тим др Жоржа Матеа.

Значајно је рећи да су даваоци коштане сржи били добровољци из Париза, којима је притом било предочено да постоје ризици и по животе донора, као и да су последице захвата још увек непознате. Пет од шест учесника ове несреће је преживело, а једино је Вранић, најбољи ужички гимназијалац и студент генерације на ПМФ-у, који се изложио већем зрачењу и спречио катастрофу, преминуо.

О овом догађају се по директивама државног врха ћутало деценијама, јер би штетио угледу Југославије, па самим ту и узроци несреће до данас нису потпуно расветљени.

 

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1903. године основан је Музеј града Београда;

1920. године рођен је правник, виолиниста и музички педагог Жарко Милановић;

1929. године рођен је књижевник и академик Милорад Павић;

1934. године рођена је примабалерина и кореограф Душанка Сифниос;

1941. године почела су нацистичка стрељања у Краљеву;

1946. године отворено је Народно позориште Тоша Јовановић у Зрењанину;

1960. године рођен је глумац Славко Штимац;

1983. године умро је сликар и професор Михаило Петров;

1989. године преминуо је српски књижевник и дописни члан САНУ Данило Киш.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Uzicka-gimnazija
Претходни чланак

Почела је са радом Ужичка гимназија

8246321b-514f-45a8-b8ae-bcb8abc4a407
Наредни чланак

БОЖЈИ МЛИНОВИ МЕЉУ ПОЛАКО АЛИ СИГУРНО