АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Догодила се отмица ЈАТ-овог авиона

На данашњи дан, 26. септембра 1981. додине догодила се отмица ЈАТ-овог авиона на линији Титоград-Београд, која је због особа које су се тада нашле у авиону и начину на који је све окончано, постала најпознатија отмица авиона у историји СФРЈ.

Наиме, авион који је летео из Титограда према Београду, слетео је на дубровачки аеродром да би покупио још неке путнике, и након што је узлетео био отет и усмерен ка Грчкој.

Прво су слетели у Атину да би допунили гориво, и потом наставили ка Израелу, али су их Израелци под претњом обарања принудили да промене путању и крену ка Кипру, где су затим поново слетели.

У Ларнаки су путници успели да отворе врата за случај опасности и побегну из авиона. Отмичари су ухваћени и осуђени на казне затвора у трајању од једне и по до осам година, а о мотиву отмице и данас постоје различите верзије.

Било како било, током те отмице нико није био повређен, а путници авиона су поред осталих били и тадашњи фудбалери ФК Будућности, глумци Миша Јанкетић, Марко Николић, Жарко Лаушевић, певачица Биљана Петровић и други.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1371. године одиграла се Битка на Марици;
1826. године рођен је српски књижевник, дипломата и министар просвете Љубомир Ненадовић;
1860. године умро је српски кнез Милош Обреновић;
1864. године умро је књижевник и историчар Павле Стаматовић;
1902. године рођен је сликар и професор Михајло Петров;
1921. године рођен је вајар и професор Војин Стојић;
1923. године рођен је глумац Милосав Мија Алексић;
1945. године основан је Историјски архив Београда;
1948. године рођен је редитељ и оснивач Музеја аутомобила Братислав Петковић;
2002. године умро је песник и новинар Бранислав Петровић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

petar lazic
Претходни чланак

Рођен је књижевник и новинар Петар Лазић

Vlastimirovici_rodoslovna_tablica
Наредни чланак

Часлав Клонимировић (931–960)