Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – СПАСОВДАН

јун 6, 2019

800px-RabulaGospelsFolio13vAscension

Спасовдан је четрдесети дан од Васкрса и увек пада у четвртак. Ово је сточарски и ратарски празник, који се слави и као крсна слава, али и као заветина за читаво село. У Босни се излази изван села, па се прославља на врховима брда или сеоским игралиштима. Црква у Прањанима код Чачка слави овај дан, па се тог дана око цркве приређује велики вашар и народно весеље. У Прањанима се, такође, ујутру праве дрвени крстићи од лескових гранчица и стављају у њиве, ливаде, на куће, торове и изворе да бране од града. Млади у Шумадији изјутра одлазе у брда и беру девесиље, које после стављају око карлица с млеком да им се боље ухвати кајмак. Затим с девојкама одлазе на ливаде и беру друго цвеће. Ту се развија коло и играју сеоске игре. На овакве игранке често се долази и из других мањих села.

У Поповом Пољу и околним селима Спасовдан се држао за сточарски празник, па се тог дана људи највише посвећују стоци. Чобани су некад изгонили стоку пре сунца, успут беру ковиља, везују за јасенов прут, који затакну у зид око врата на тору да стока пређе преко прута. Уочи овог празника пуштају јагањце и јариће да сисају. После подне, кад враћају стоку, сточари су обилазили око читавог села или бар око једне куће, у којој мора да гори ватра, а свака јача кућа закоље јагње или јаре, па се одлази до цркве да се у порти руча.

На Спасовдан у многим селима иде литија, односно крстоноше. Раније је литија кретала из цркве и правила круг, опход око села, застајући код записа, односно молитви. Кад обиђе цело село, враћала се цркви, одакле је и пошла. После тога се за све учеснике организовао ручак. Данас литија не излази из порте и обилази само око цркве.

Васојевићи не праве литију, али се на Спасовдан окупљају око сеоског записа. Ту долази свештеник, очита молитву, закрсти стабло и каже да оно сад чува село. Васојевићи тврде да ко из зле намере такне запис, зло ће му се вратити. Помињу неког Јанка Маркова, који је покушао да се попне на запис и одломи једну грану. Само што се попео, пуче грана под њим и он паде и поломи ногу у куку, па је данас богаљ.

Близу Вишеграда постоји брдо звано Спасово, а изнад Будве је брдо Спас. На оба места на Спасовдан се окупља народ из околине.

Крст као обележје саставни је део спасовданског ритуала. Праве га од леске и стављају на места за која се верује да су легла демона. У Босни крстиће стављају на врхове старих стабала; у Доњој Гружи на сред села пободу велике спасовданске крстове.

Спасовдански обичаји по многоме подсећају на празновање Ђурђевдана, па постоји мишљење да је црква мноштво ђурђевданских обичаја христијанизовала у празновање Спасовдана.

Овај дан је и слава града Београда. Тад Београдом иде литија.

ИЗВОР: Драгомир Антонић, Српски народни календар за 2019/7527. годинуInformatika, Београд, 2018.

informatika_logo-10070020

Детаљи

Датум:
јун 6, 2019
Догађај Categories:
,
ПОДЕЛИТЕ

ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – СПАСОВДАН