Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

УСЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА

септембар 11, 2019 @ 8:00 am - 5:00 pm

John_the_Baptist_(15th_c.,_Rublev_museum)_detail

У народу се овај празник назива и јесењи Свети Јован или Јован Главосек. На овај дан је цар Ирод из Галилеје наредио да се одсече глава Светом Јовану. Блудни и развратни цар Ирод отерао је своју жену да би живео са својом љубавницом, женом рођеног брата. Против тога подиже глас Свети Јован и одмах би бачен у тамницу. За време једног пира пред госте изађе Салома, ћерка његове наложнице, и поче да игра обучена само у седам велова. Пијани Ирод, занесен игром, пожеле девојку и обећа да ће дати све што буде тражила. Разуздане мајка и кћер затражише главу свеца. Ирод нареди да се Јован посече и његова глава донесе. Тако и би.

Херцеговци на овај дан не обављају теже послове и воде рачуна да не раде ништа око семења. Пазе на који је дан пало Усековање и у току целе године избегавају да тог дана имају било шта са семеном. У Црној Гори се сви дани на које пада Усековање проглашавају за варовне у тој години. Ако је Усековање било у понедељак, онда је сваки понедељак те године варовни.

Срби на овај дан посте. Деци се не даје да једу ништа што је црвене боје. Ни јабука, ни парадајз, ни бресква, ни црвено грожђе. На овај дан ваља брати лековите траве – кантарион, нану, коњску чубру, линцуру.

У атару села Ратина, код Краљева, налазе се Савине воде. Само место удаљено је око четири километра од центра села и смештено у једној тешко приступачној удолини обраслој густом буковом шумом. Ту је подигнуто пет чесми, од којих је најстарија, судећи према натпису на њој, изграђена 1897. године. Подигнута је као задужбина једног мештанина из Ратине, са изричитим наводом да је то вода Светога Саве.

Место поседује сва обележја култне богомоље. Два пута годишње, на празник Усековања и на Савиндан, житељи Ратине и околних села долазе на поклоњење води, а локални свештеници том приликом држе литургију и секу славски колач у знак захвалности Светом Сави.

Цео простор око чесми окићен је цвећем. Пале се свеће у знак захвалности за здрав и дуг живот.

На Усековање 1996, на литургији која је почела у седам сати изјутра, било је присутно више од 250 људи. На Светој литургији је са свештеницима саслуживао и наш угледни стручњак за историју Српске православне цркве и уопште православља Миодраг Петровић. По завршетку литургије и обредног сечења колача, сви присутни умили су се и напили воде са извора, а пунили су Савину воду у флаше и балоне да је однесу болесним и невољним, који нису могли сами да дођу.

Кад је обред у потпуности завршен, народ се преместио на пропланак изнад букове шуме и извора, где је организовано заједничко посело с ручком. Како је Усековање дан кад се пости, храна је била посна и припремили су је сами мештани. По казивању присутних, овај обичај се одржава од памтивека и нико се не сећа да неке године није одржан. Разлог одржавања јесте веровање да вода има исцелитељска својства, нарочито ако је узета на ова два велика празника, а то поткрепљују сопственим искуством и причама за које су чули од других, којима је вода помогла.

Слави се као крсна слава.

На овај дан рођен је почивши патријарх српски Павле, у народу један од најомиљенијих српских патријарха.

ИЗВОР: Драгомир Антонић, Српски народни календар за 2019/7527. годинуInformatika, Београд, 2018.

 

Детаљи

Датум:
септембар 11, 2019
Време:
8:00 am - 5:00 pm
ПОДЕЛИТЕ

УСЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА