Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

SVETLI PETAK – ISTOČNI PETAK

maj 3, 2019

Događaj navigacija

Zivonosni.istocnik

BILJNI PETAK

Biljni petak je petak uoči Đurđevdana. U narodu se veruje da trave nabrane u ovaj dan imaju izuzetne lekovite moći.

U mnogim selima odlaze u branje bilja po livadama, a narodni travari odlaze na samo njima znana mesta po visovima i proplancima.

U Šumadiji travu nakošenu u ovaj petak ostavljaju „za ne daj bože”. U slučaju da se stoka razboli travu mešaju sa tricama i daju kao lek za ozdravljenje.

Žene iz Male Plane nakose travu na najbližoj livadi, odvoje je na stranu i čuvaju tokom godine, dok u Pridvorici beru mlečiku i od nje prave vence koje ostavljaju da se sasuše pored izvora, pa tek onda unose u kuću.

Čobani i stočari proslavljaju ovaj petak kao svoj praznik. Kod pećine u selu Duboka narod se ranije okupljao, organizovao seosku igranku, a ujedno brao bilje po okolnim proplancima i livadama.

SVETLI PETAK – ISTOČNI PETAK

Prvi petak posle Vaskrsa slavi se u mnogim našim krajevima, ali pod različitim nazivima. Svetli je zato što je u Svetloj nedelji.

U istočnim delovima Srbije „blažiti” znači jesti „blagotu” – mleko, sir, kajmak, maslac – od „blaga”, odnosno stoke. Način ishrane objašnjava da je ovo izuzetan petak, jer se ne posti. Slično se mogu objasniti i nazivi Sebični ili Istočni, jer je to „poseban” petak kada se mrsi.

Ovako se naziva u Popovom Polju, gde žene tog dana ne rade teže poslove. Na ovaj petak se u selima oko Niša i Pirota boje jaja kao za Vaskrs, samo što su namenjena mrtvima.

Negde se ovaj dan i praznuje kao seoska slava, ali bez crkvenih atributa. U pirotskom kraju običaj je na ovaj petak zaklati jagnje.

Istočni petak je i slava hilandarskog metoha Kakova, koji se nalazi van Svete Gore, kod sela Jerisos. Tada na proslavu dođe više stotina gostiju, Grka i Srba.
Srpska pravoslavna crkva je 2003/7511. proglasila za svetitelja (kanonizovala) blaženopočivšeg vladiku Nikolaja Velimirovića. Tim činom je jedan od najumnijih Srba, pisac nebrojanih duhovnih dela, postao član velike porodice Svetih Srba. Njegov spomenik su njegova dela, a njegova misao o rimokatoličkoj šizmi 1054. godine razvede se Rim od Nebesa je najtačniji i najkraći opis davnog raskola u hrišćanstvu. Manastir posvećen Svetom vladici Nikolaju nalazi se u Soko-gradu, a sagradio ga je vladika Lavrentije, episkop šabački.

Srpska pravoslavna crkva je ovaj dan posvetila pored ostalih i prepodobnom Joasafu, Srbinu, sinu epirskog Cara Siniše, polubrata Cara Dušana. Joasaf je bio ktitor manastira Veliki meteori. Upokojio se 1422. godine.

IZVOR: Dragomir Antonić, Srpski narodni kalendar za 2019/7527. godinuInformatika, Beograd, 2018.informatika_logo-10070020

 

Detalji

Datum:
maj 3, 2019
Događaj Categories:
,
PODELITE

SVETLI PETAK – ISTOČNI PETAK