Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

СВЕТИ СТЕВАН ВЕТРОВИТИ

август 15, 2019

Догађај навигација

StStephen_GiacomoCavedone

То је дан открића и преноса моштију Светог Стефана, првог великомученика. Сродник апостола Павла, Јеврејин који је живео у грчким областима, био је један од првих ђакона које свети апостоли рукоположише и поставише у службу јерусалимске сиротиње. Силином своје вере чинио је велика чуда, што изазва завист Јевреја који нису прихватили нову веру, те га набедише и осудише на каменовање. Тело му је лежало два дана и две ноћи изван градских зидина Јерусалима, док га јеврејски кнез Гамалил, потајни хришћанин, није сахранио на свом имању. Године 415. Гамалил се јави у сну неком свештенику и откри му тајну где леже мошти Светог Стефана. Он га сахрани часно на планини Сион.

У Црногорском приморју овај дан зову напрасни празник и морнарска слава, јер је Свети Стефан чинио да бродови имају довољно доброг ветра за једра. Славили су га и млинари у ветрењачама. Тог дана нису млели брашно него су правили гозбу испред млина, на коју су позивали своје муштерије. Према предању које се може чути у Херцеговини, неки човек изађе на тај дан с породицом да пласти сено, али наиђе Свети Стефан и одува и сено и породицу. Домаћина је бацио на даљину од седам дана хода, а остале на три дана, па су се једва окупили код куће и заклонили.

Слави се као крсна слава.

Од 2014/7522. обновљено је одржавање народног сабора поред цркве посвећене овом свецу у засеоку Црквина у Грошници код Крагујевца, где је сабор одржаван од како се памти. Мештани су 2012/7520. године обновили цркву која је изгорела седамдесетих година прошлог века, верује се зато што су ту, на старим црквеним темељима припадници Равногорског покрета подигли цркву-брвнару 1943. Приликом обнове, археолози су нашли да је црква саграђена, највероватније, после Косовске битке, а утврђено је и постојање некрополе из још старијих времена.

Слава Кнежевца, метоха манастира Лелић, на планини Повлен.

ИЗВОР: Драгомир Антонић, Српски народни календар за 2019/7527. годинуInformatika, Београд, 2018.

informatika_logo-10070020

 

Детаљи

Датум:
август 15, 2019
Догађај Categories:
,
ПОДЕЛИТЕ

СВЕТИ СТЕВАН ВЕТРОВИТИ