Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

СВЕТИ СПИРИДОН

децембар 25, 2019

SPYRIDON

Дан посвећен Светом Спиридону, рођеном на Кипру. Отац и мајка су му били сељаци, једноставни и простодушни, па су му и самом једноставност и простодушност остале врлине до краја живота, иако се у међувремену узвисио до положаја епископа. Учествовао је на првом Сабору у Никеји и ту се истакао јасним и једноставним исповедањем вере, као и чудесним моћима којима поврати многе јеретике у хришћанство. Умро је 346. године, а његове мошти се чувају на Крфу.

Због благости, Светог Спиридона прослављају деца и мајке, а болесни верују да могу бити излечени ако тај дан проведу у неком манастиру. Комадић његове обуће чуван је као најсигурнија узла, односно амајлија.

Светог Спиридона углавном славе варошани, где је он заштитник и слава одређених занатских еснафа. Према легенди, он је први направио земљани лонац, затим врећу и, на крају, кошуљу. Зато га славе грнчари, мутавџије, ткачи, ковачи. Тврди се да је слеп на једно око, јер га је обућар убо шилом док је радио на његов дан. Светац се није наљутио, него је само изашао пред невољника и заплакао, а потом га благосиљао. У српском позоришном стваралаштву игран је комад Осмех Светог Спиридона аутора Слободана Стојановића.

Слави се као крсна слава.

ИЗВОР: Драгомир Антонић, Српски народни календар за 2019/7527. годинуInformatika, Београд, 2018.

informatika_logo-10070020-1

Детаљи

Датум:
децембар 25, 2019
Догађај Categories:
,
ПОДЕЛИТЕ

СВЕТИ СПИРИДОН