Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

СВЕТИ ПАНТЕЛИЈА

август 9

Agios_panteleimon

Пантелијевдан је посвећен свемилостивом Пантелејмону, који се родио у Никомидији у IV веку.

Био је лекар и у име Господње чинио је разна исцелитељска чуда. Страдао је у време прогона хришћана, а за његову смрт везана је легенда по којој је посечен испод једне маслине у тренутку док се молио Богу. Први ударац џелатове секире паде на његов врат, али одскочи као да је ударио у камен. Свети Пантелејмон мирно заврши с молитвом, па онда рече џелату: „Покушај сад!” Џелат тако уради и погуби га. Најлепши храм посвећен овом светитељу налази се на Светој Гори. То је чувени руски Манастир Пантелејмон, чији је један од ктитора био и српски кнез Лазар.

За Светог Пантелију народно веровање тврди да је брат Светог Илије. На његов дан ваља започети послове, а свуда се одржавају и велики вашари.

У Шумадији релативно мало кућа слави Пантелијевдан као крсну славу. Ако се два непозната човека сретну у цркви са славским колачем у рукама, обавезно се љубе, називају браћом и честитају један другом славу. Полази се од тога да су они који славе исту славу род.

Породица Милана Туцовића, која се из Пожеге преселила у Београд, није се одрекла светитеља већ га слави онако како су га славили и њихови преци у Пожеги. Свечано и у пуној кући.

Светог Пантелејмона са својом породицом слави проф. Др Бранко Ђуровић, угледни српски неурохирург.

Овог дана добро је кренути на велики пут, јер је и сам светац био велики путник, а сада је њихов заштитник.

ИЗВОР: Драгомир Антонић, Српски народни календар за 2019/7527. годинуInformatika, Београд, 2018.

informatika_logo-10070020

 

Детаљи

Датум:
август 9
ПОДЕЛИТЕ

СВЕТИ ПАНТЕЛИЈА