Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

SVETI NESTOR

novembar 9, 2019

sveti-mucenik-nestor

Dan posvećen Svetom mučeniku Nestoru, učeniku Svetog Dimitrija. Car Maksimilijan uživao je u gladijatorskim borbama. Njegov ljubimac bio je nepobedivi gladijator Lije. Kad nije imao dobrovoljnih boraca, njemu su u arenu izvodili hrišćane, koje je ubijao sa sadističkim zadovoljstvom. Jednog dana mladić Nestor stupi pred svog učitelja i reče da više ne može da sluša o zverstvima gladijatora i izrazi spremnost da se bori s Lijem i pogine. Dimitrije blagosilja mladića i reče: „Lija ćeš pobediti, ali ćeš za Hrista postradati!” Mladić ubi do tada nepobedivog gladijatora, prekrsti se i pred carem i publikom uzviknu: „Neka živi Bog Dimitrijev!”, na šta svi u areni odgovoriše: „Veliki je Bog Dimitrijev”. Maksimilijan se uplaši pobune podignutih glava hrišćanskih i naredi vojnicima da poseku Nestora. Tako je 306. godine pred ljudima stradao mučenik Nestor.

Srpski narod veruje da je bio veliki junak. Predanja kazuju da je mnoge gradove spasao od aždaja i drugih prokletinja. Kako je ubijao jednog po jednog zmaja, iz njega su izlazili miševi, pacovi, gušteri i ostala gamad. U Levču na ovaj dan ne otvaraju ambare i ne diraju koš sa žitom da ne bi miševi zatirali useve.

Priča iz Podrinja kaže da su, u davna vremena, Stojanu Deviću Turci iz Doboja oteli najstariju kćer, lepoticu. Nesrećni otac peške krene za njima u poteru, ali, razumljivo, nije mogao da ih stigne. Ophrvan tugom nastavi da ide putem, kad pred njega izađe čovek u crnoj rizi na belom konju. Stojan ga bogobojažljivo pozdravi, a ovaj, skidajući kapuljaču, upita ga za nevolju. Stojan ispriča sve po redu šta mu se dogodilo, a neznanac mu reče da uzjaše iza njega, obode konja i poleteše zajedno u vis, pa za tili čas prestigoše one Turke. Kad Turci videše nebeskog konja, padoše na zemlju i udariše glavom u busenje. Sveti Nestor, jer on beše taj neznanac u crnoj rizi i na belom konju, nikom ne oprosti život, te ih sve poseče. Zatim uze dva turska konja, namaza ih nekim travama i svo troje poleteše do Drine.

IZVOR: Dragomir Antonić, Srpski narodni kalendar za 2019/7527. godinuInformatika, Beograd, 2018.

informatika_logo-10070020

Detalji

Datum:
novembar 9, 2019
Događaj Categories:
,
PODELITE

SVETI NESTOR