Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

СВЕТИ НЕСТОР

новембар 9, 2019

sveti-mucenik-nestor

Дан посвећен Светом мученику Нестору, ученику Светог Димитрија. Цар Максимилијан уживао је у гладијаторским борбама. Његов љубимац био је непобедиви гладијатор Лије. Кад није имао добровољних бораца, њему су у арену изводили хришћане, које је убијао са садистичким задовољством. Једног дана младић Нестор ступи пред свог учитеља и рече да више не може да слуша о зверствима гладијатора и изрази спремност да се бори с Лијем и погине. Димитрије благосиља младића и рече: „Лија ћеш победити, али ћеш за Христа пострадати!” Младић уби до тада непобедивог гладијатора, прекрсти се и пред царем и публиком узвикну: „Нека живи Бог Димитријев!”, на шта сви у арени одговорише: „Велики је Бог Димитријев”. Максимилијан се уплаши побуне подигнутих глава хришћанских и нареди војницима да посеку Нестора. Тако је 306. године пред људима страдао мученик Нестор.

Српски народ верује да је био велики јунак. Предања казују да је многе градове спасао од аждаја и других проклетиња. Како је убијао једног по једног змаја, из њега су излазили мишеви, пацови, гуштери и остала гамад. У Левчу на овај дан не отварају амбаре и не дирају кош са житом да не би мишеви затирали усеве.

Прича из Подриња каже да су, у давна времена, Стојану Девићу Турци из Добоја отели најстарију кћер, лепотицу. Несрећни отац пешке крене за њима у потеру, али, разумљиво, није могао да их стигне. Опхрван тугом настави да иде путем, кад пред њега изађе човек у црној ризи на белом коњу. Стојан га богобојажљиво поздрави, а овај, скидајући капуљачу, упита га за невољу. Стојан исприча све по реду шта му се догодило, а незнанац му рече да узјаше иза њега, ободе коња и полетеше заједно у вис, па за тили час престигоше оне Турке. Кад Турци видеше небеског коња, падоше на земљу и ударише главом у бусење. Свети Нестор, јер он беше тај незнанац у црној ризи и на белом коњу, ником не опрости живот, те их све посече. Затим узе два турска коња, намаза их неким травама и сво троје полетеше до Дрине.

ИЗВОР: Драгомир Антонић, Српски народни календар за 2019/7527. годинуInformatika, Београд, 2018.

informatika_logo-10070020

Детаљи

Датум:
новембар 9, 2019
Догађај Categories:
,
ПОДЕЛИТЕ

СВЕТИ НЕСТОР