Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

SVETI GERMAN

maj 25, 2019

sveti-german-carigradski

Sveti German, patrijarh carigradski, sin prvog carskog senatora koga je ubio car Konstantin Pogonet, a njega kao mladića uškopio i silom oterao u manastir. Kasnije je postao episkop, a zatim i patrijarh. Poslednjih deset godina života proveo je u manastiru, jer ga je car prognao s trona patrijarha. Umro je 740. godine.

Narod ga slavi kao svetitelja zaštitnika od grada, poplava i suša. Kad naiđu gradonosni oblaci, ljudi u selima oko Niša izađu iz kuća i poviču: „Do među, Đermo!” Takođe se veruje da će godina biti plodna ako zagrmi na ovaj dan, pa se ponegde govori dok grmi: „Grmni, Germane, i nosi u pustu goru dogodine.” German se zamišlja kao starac s dugom bradom, koji hoće da dođe kod nekog i na večeru. Običaj je da se uz seču badnjaka poziva German na jelo, da bi se pridobila njegova milost.

U vreme velikih suša, seljaci su nekad pravili glinenu lutku Germana ili Đermana. Iskopaju mu grob, obično kraj neke vode, i sahrane. Dve devojke sednu kraj groba i kao plaču. Kad neko naiđe i pita zašto plaču, one u jedan glas odgovaraju: „Umro German od sušu, da padne kiša!” Negde Germana prave od krpa, negde od metle, negde je to prava figura isklesana od drveta, a ponegde se improvizuje, pa mu je glava tikva s očima od pasulja. Ako magijska radnja uspe i Đerman donese kišu, seljaci iskopaju figuru, pa je čuvaju do nove suše jer se pokazalo da je to dobar German.

Običaj sahranjivanja je nasleđen od nekadašnjeg, mnogo surovijeg žrtvenog običaja, kad su sahranjivani živi ljudi. Zanimljivo je da je sahranjivanje lutke poznato u mnogim krajevima Evrope. U Bugarskoj je isto – German, u Rusiji – Kostroma, Poljskoj – Marana, Ukrajini – Jarila.

IZVOR: Dragomir Antonić, Srpski narodni kalendar za 2019/7527. godinuInformatika, Beograd, 2018.

informatika_logo-10070020

Detalji

Datum:
maj 25, 2019
Događaj Categories:
,
PODELITE

SVETI GERMAN