Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

СВЕТИ ГЕРМАН

мај 25, 2019

sveti-german-carigradski

Свети Герман, патријарх цариградски, син првог царског сенатора кога је убио цар Константин Погонет, а њега као младића ушкопио и силом отерао у манастир. Касније је постао епископ, а затим и патријарх. Последњих десет година живота провео је у манастиру, јер га је цар прогнао с трона патријарха. Умро је 740. године.

Народ га слави као светитеља заштитника од града, поплава и суша. Кад наиђу градоносни облаци, људи у селима око Ниша изађу из кућа и повичу: „До међу, Ђермо!” Такође се верује да ће година бити плодна ако загрми на овај дан, па се понегде говори док грми: „Грмни, Германе, и носи у пусту гору догодине.” Герман се замишља као старац с дугом брадом, који хоће да дође код неког и на вечеру. Обичај је да се уз сечу бадњака позива Герман на јело, да би се придобила његова милост.

У време великих суша, сељаци су некад правили глинену лутку Германа или Ђермана. Ископају му гроб, обично крај неке воде, и сахране. Две девојке седну крај гроба и као плачу. Кад неко наиђе и пита зашто плачу, оне у један глас одговарају: „Умро Герман од сушу, да падне киша!” Негде Германа праве од крпа, негде од метле, негде је то права фигура исклесана од дрвета, а понегде се импровизује, па му је глава тиква с очима од пасуља. Ако магијска радња успе и Ђерман донесе кишу, сељаци ископају фигуру, па је чувају до нове суше јер се показало да је то добар Герман.

Обичај сахрањивања је наслеђен од некадашњег, много суровијег жртвеног обичаја, кад су сахрањивани живи људи. Занимљиво је да је сахрањивање лутке познато у многим крајевима Европе. У Бугарској је исто – Герман, у Русији – Кострома, Пољској – Марана, Украјини – Јарила.

ИЗВОР: Драгомир Антонић, Српски народни календар за 2019/7527. годинуInformatika, Београд, 2018.

informatika_logo-10070020

Детаљи

Датум:
мај 25, 2019
Догађај Categories:
,
ПОДЕЛИТЕ

СВЕТИ ГЕРМАН