Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

SVETI DESPOT STEFAN

oktobar 22, 2019

01_1.preview

Praznik je posvećen Svetom Stefanu despotu srpskom, sinu Đurđa Brankovića i Irine Kantakuzin, u narodu poznate pod imenom Prokleta Jerina.

Sa sestrom Marom Branković živeo je neko vreme kao zarobljenik na dvoru sultana Murata Drugog.

Oslepljen u Jedrenu, primio je despotsku vlast nad Srbijom 1458. godine. Slep i nesrećan, sa mislima upućenim nebu, umro je u Italiji 1468, odakle su mu mošti prenete u Manastir Krušedol.

Kod Srba postoji više legendi o nesrećnom kralju. Prema jednoj, maćeha je izvadila oči Stefanu, a on izađe iz grada da bude sam u svojoj nesreći. Potom je maćeha naredila da se njegove oči obese na gradskoj kapiji. Kada je arhanđel Gavrilo naišao i video nesrećnog despota, sažalio se i poslao orla da donese oči i Stefanu vrati vid.

Legenda iz okoline Dečana kazuje da se Despot umio u lekovitom izvoru kraj manastira i odmah progledao. Slično je i predanje iz Ovčeg polja, gde postoji crkvica posvećena Svetom Stefanu, a kraj nje izvor na kojem se izlečio. Tu se i danas okuplja narod i umiva oči, a dolaze i bolesni iz udaljenih krajeva. Seljaci iz bliže okoline dovode i stoku, provedu je tri puta oko crkve, a zatim napoje vodom sa izvora. Ova nedelja se u narodu naziva i Nedelja slepog.

IZVOR: Dragomir Antonić, Srpski narodni kalendar za 2019/7527. godinuInformatika, Beograd, 2018.

informatika_logo-10070020

Detalji

Datum:
oktobar 22, 2019
Događaj Categories:
,
PODELITE

SVETI DESPOT STEFAN