Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

СВЕТИ ДЕСПОТ СТЕФАН

октобар 22, 2019

01_1.preview

Празник је посвећен Светом Стефану деспоту српском, сину Ђурђа Бранковића и Ирине Кантакузин, у народу познате под именом Проклета Јерина.

Са сестром Маром Бранковић живео је неко време као заробљеник на двору султана Мурата Другог.

Ослепљен у Једрену, примио је деспотску власт над Србијом 1458. године. Слеп и несрећан, са мислима упућеним небу, умро је у Италији 1468, одакле су му мошти пренете у Манастир Крушедол.

Код Срба постоји више легенди о несрећном краљу. Према једној, маћеха је извадила очи Стефану, а он изађе из града да буде сам у својој несрећи. Потом је маћеха наредила да се његове очи обесе на градској капији. Када је арханђел Гаврило наишао и видео несрећног деспота, сажалио се и послао орла да донесе очи и Стефану врати вид.

Легенда из околине Дечана казује да се Деспот умио у лековитом извору крај манастира и одмах прогледао. Слично је и предање из Овчег поља, где постоји црквица посвећена Светом Стефану, а крај ње извор на којем се излечио. Ту се и данас окупља народ и умива очи, а долазе и болесни из удаљених крајева. Сељаци из ближе околине доводе и стоку, проведу је три пута око цркве, а затим напоје водом са извора. Ова недеља се у народу назива и Недеља слепог.

ИЗВОР: Драгомир Антонић, Српски народни календар за 2019/7527. годинуInformatika, Београд, 2018.

informatika_logo-10070020

Детаљи

Датум:
октобар 22, 2019
Догађај Categories:
,
ПОДЕЛИТЕ

СВЕТИ ДЕСПОТ СТЕФАН