Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

PREOBRAŽENJE

avgust 19, 2019

Transfiguration_by_Feofan_Grek_from_Spaso-Preobrazhensky_Cathedral_in_Pereslavl-Zalessky_(15th_c,_Tretyakov_gallery).jpeg

Treće godine propovedanja nove vere, Isus Hristos povede apostole i učenike svoje Jakova, Petra i Jovana u planinu, gde se u toku noći preobrazi pred njima i pokaza im neke svoje božanske moći. Pored preobraženog Isusa pojaviše se proroci Mojsej i Ilija i začu se glas Božji, koji apostolima reče da nikad ne gube veru u Njega i Njegovog sina.

U narodu se Preobraženje slavi kao prelaz iz letnjeg u zimski period, kad vazduh i voda postaju hladniji, lišće počinje da žuti i sve u prirodi što je do tada bujalo polako vene.

Ovog dana se ne radi. Nekada se od Preobraženja više nije kupalo u rekama i jezerima. Kaže se da se i gora preobrazi, a dobro je simbolično kresati malo lesnika, jer je šuma sazrela. Žene uoči Preobraženja vežu crveni ili beli konac oko ruke i pomisle želju. Ako se konac ne prekine u toku dana, želja će se ispuniti. Na ovaj dan se strogo posti, a u šumadijskim selima je običaj da se pričešćuju u crkvi.

Crkveni vašari s narodnim veseljem održavaju se širom Srbije. Jedan od većih je u Kniću, a ne zaostaju ni vašari u Rabrovu, Surdulici, Žabarima i Mionici. Popovci nose grožđe u crkvu da blagosiljaju rod. Mnogi neće ranije da okuse grožđe, jer misle da se grožđe preobrati u zrelo tek kad prođe Preobraženje.

Veruje se da ako je na ovaj dan lepo vreme, sledeće godine neće biti dobra letina.

IZVOR: Dragomir Antonić, Srpski narodni kalendar za 2019/7527. godinuInformatika, Beograd, 2018.

Detalji

Datum:
avgust 19, 2019
Događaj Categories:
,
PODELITE

PREOBRAŽENJE