Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

НИКОЉДАН

децембар 19, 2019

Icon_c_1500_St_Nicholas

Велики хришћански празник у децембру. Дан посвећен Светом Николи, архиепископу мириклијском.

Свети Никола је био син јединац веома богатих родитеља, који су живели у граду Патару. После смрти родитеља, нашао се пред животном дилемом. Имање које је наследио било је велико, што је захтевало много рада. Схватио је да ће морати да се стара о кућама, ливадама, маслињацима, стоци, слугама, радницима, платама, дажбинама, инвестицијама, мораће да се жени, јер толико имање не може се очувати без женске руке, са женидбом ће стићи деца. Ако се наслеђа прихвати, заувек ће остати у родном месту пуном успомена. А од малена је желео да се посвети Господу и његовим непознатим путевима. Зато раздели имање слугама и сиромашнима. По мрклој ноћи напусти место свог рођења, да се у њега више никад не врати. Пропутовао је ондашњи свет, постао епископ мириклијски и учествовао на првом Васељенском сабору у Никеји. Дарован од Бога јаком вером, за живота је учинио многа чуда и већ тада постао омиљен у народу. Ништа од тога не би постигао да на време није разделио имање и побегао од куће. Упокојио се 19. децембра 343. године. Зато се сваког 19. децембра слави његово име.

На његов дан се спрема жито, мада има и оних који верују да је светац жив, па то не чине. У јужној Србији на овај дан праве шарени колач с птицама, који поп обавезно прелива вином. Месе се понекад и два, од којих један припада свештенику, а други остаје у кући, тзв. пресвети. На Никољдан, предвече, овај колач се дели деци, која треба да га поједу седећи на дрвету.

Верује се да Свети Никола превози душе с овог на онај свет. Некад је мртвима узимао душу и мерио, али је касније тај одговорни посао преузео арханђел Михаило, док и њега није заменио анђео Гаврило.

Господар је воде и заштитник путника. Славе га морнари, бродари, рибари и сви чији живот зависи од мора и воде.

За Светог Николу везане су многе приче и предања. Из Котора потиче прича о капетану и Светом Николи.

Некад давно, капетан из познате морнарске куће Вучинића реши, и поред свих савета да то не чини, да исплови баш на Никољдан. Тако и уради, али само што је његов брод прошао поред острва Крф, нападоше их арапски гусари, лако савладаше и бацише у окове. Као оковани галиоти пловили су годину дана, молећи се Светом Николи да их спасе. После годину дана, баш 19. децембра, близу пирејске луке, нападе њихов, сада гусарски брод, лађа капетана Кукића из Херцег Новог. Новљанин Кукић беше храбар, а уз то имаде и 50 спремних и одважних морнара који после жестоке битке савладаше гусаре. За све време битке нико не примети старца с белом брадом који је ту поред њих јахао немирног белог коња. Кад је битка би завршена, старац показа руком Новљанима на брод и рече: „Сад спасите ону грешну браћу”, а ови у њему препознаше свог заштитника и светитеља Николу. Новљани ослободише Которане, па сви клекоше пред Светог Николу и захвалише му.

Ово је најчешћа крсна слава у Срба. Истраживања показују да од свих Срба који славе трећина слави Светог Николу.

 ИЗВОР: Драгомир Антонић, Српски народни календар за 2019/7527. годинуInformatika, Београд, 2018.

informatika_logo-10070020

Детаљи

Датум:
децембар 19, 2019
Догађај Categories:
,
ПОДЕЛИТЕ

НИКОЉДАН