Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

МЛАДЕНЦИ

март 22

Fortymartyrs

Дан посвећен сенима Четрдесет мученика. Били су војници римске војске у Ликинији, а страдали су због одбијања да гоне хришћане. Црква Младенце слави као дан Светих четрдесет мученика севастиских.

Младенци се празнују 22. марта по грегоријанском календару.

По селима у јужној Србији обичај је да младе невесте, без мужа, одлазе својим родитељима. Кажу да је обичај да младе тад „бегав” код својих родитеља. Празник Младенци их не сме затећи у кући у коју су се удале.

Жене устају рано и месе четрдесет колачића, који се називају младенчићи. Пеку их, премазују медом, нуткају децу и све који пре подне долазе у кућу. Колачићи могу бити кружног облика, али и у облику ножа, маказа, сабље, овце, пилета.

Старији тврде да пре Младенаца није добро јести ништа што је изникло после Нове године. Верује се да је на Младенце добро јести мед, кувану коприву и зеље да би се очистила крв.

Веровало се да какво је време о Младенцима, тако ће бити целог пролећа.

Младенцима се назива онај брачни пар који је склопило брак после 22. марта претходне године.

Посећивање младенаца, уз обавезно ношење поклона, убраја се у новије обичаје. Овај обичај је најпре одржаван у граду, а касније га је прихватило и село. Као и код других новијих обичаја, ни приликом празновања Младенаца не води се много рачуна о духовној и едукативној страни, већ се предност даје материјалном. Уз правило реципроцитета – „они су били код нас, морамо и ми код њих” – материјални поклони су потпуно заменили лепше стране обичаја.

ИЗВОР: Драгомир Антонић, Српски народни календар за 2019/7527. годинуInformatika, Београд, 2018.

informatika_logo-10070020

Детаљи

Датум:
март 22
Догађај Categories:
,
ПОДЕЛИТЕ

МЛАДЕНЦИ