Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

МЕЂУДНЕВИЦЕ

август 29, 2019

Gospojina-111

Међудневице или Међугоспојинци трају од Велике до Мале Госпојине. Тих дана се по планинама размиле травари који беру лековите траве за зиму. Неки их носе на благосиљање у цркву. Мушкарци могу да раде све послове, а женама се препоручује да ових недеља ништа не започињу, већ само да заврше започето. У ове дане се некада није венчавало.

Шумадинци сматрају да су у ово време змије најљуће, а у околини Лесковца кажу да се тад Свети Сава договара са зверима где да не праве штету. Јаја која у ове дане снесу кокоши не износе се на пијацу, нити се користе у исхрани. Она служе само за излегање нових пилића.

У Херцеговини ове дане зову и Несновица. Обичај је да се тада не разграђују и премештају торови због вукова. Ако тор мора да се разгради, онда то чине тројица мушкараца истог имена. Они носе грађу на другу ливаду, односно место где треба да буде нови тор, а на којем су на Велику Госпојину заболи у земљу једну леску и поставили икону Богородице. Испод иконе је стављено мало мрса и цвећа. Кад наступи Несновица, почиње се с градњом. Ако се све уради на описани начин, не треба се плашити вукова.

 ИЗВОР: Драгомир Антонић, Српски народни календар за 2019/7527. годинуInformatika, Београд, 2018.

informatika_logo-10070020

Детаљи

Датум:
август 29, 2019
Догађај Categories:
,
ПОДЕЛИТЕ

МЕЂУДНЕВИЦЕ