Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

МАТЕРИЦЕ

децембар 29, 2019

Догађај навигација

pexels-photo-1683975

Овај благи дан обавезно пада у претпоследњу недељу пред Божић. Увече пред Материце деца припреме парчиће канапа или вунице и кришом их стављају под јастук да не би заборавила сутрашњи празник. Неки се буде пре мајке, па је везују поспану; неки се врте и траже прилику да изненаде мајку и завежу јој ногу. Она се тобож отима, брани и моли да је одреше, јер је у великом послу, али деца је не пуштају све док не добију откуп. Затим деца одлазе по сродничким и комшијским кућама, где настављају играрију са сваком удатом женом. Материца даје поклоне за откуп и осталој родбини и пријатељима који то затраже.

Детињци, Материце и Очеви су празници деце, родитеља и породице. После Другог светског рата у Србији су против тих празника комунистички, односно државни органи водили прави медијски рат, проглашавајући те лепе и безазлене породичне радости „сујеверјем и мрачним назадњаштвом”.

У војвођанским селима обичај се изводио суботом у поподневним и вечерњим часовима, кад су деца, унапред припремљеном узицом, симболично везивала ноге својим мајкама, као и другим удатим женама у кући, родбини и суседству, које су се откупљивале поклонима: слаткишима, воћем и новцем, да их деца не би везала или да би их, ако су већ везане, одвезала.

ИЗВОР: Драгомир Антонић, Српски народни календар за 2019/7527. годинуInformatika, Београд, 2018.

informatika_logo-10070020-1

Детаљи

Датум:
децембар 29, 2019
Догађај Categories:
,
ПОДЕЛИТЕ

МАТЕРИЦЕ