Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

ДЕТИЊЦИ

децембар 22, 2019

pexels-photo-1231215

Празник пада увек у трећу недељу пред Божић. На неколико дана пре празника, родитељи опомињу децу и „прете” да ће их везати ако не буду имали ништа за откуп. Деца се као уплаше, па уз помоћ деда, баба и осталих у породици сакупе смокава, ораха, бомбона, чоколадица и чувају за недељу. Поједини родитељи завежу ноге деци док спавају, други праве разне играрије и замке. Свуда се чује цика, јер деца уживају у овом празнику. Деца дарују родитељима припремљене поклоне, да би их ови одвезали. По правилу, одмах скрцкају орахе и поједу смокве, и не само што поново добију бомбоне и чоколаде, него од родитеља добију и додатне поклоне. Везују се и одрасла деца, под условом да нису удата или ожењена. Везивањем се ритуално показује демонима да је у тој кући све на свом месту, везано и заклопљено, те да ту нечисте силе немају шта да траже.

Ана, мајка Богородице Марије, дуго, и поред савесног живота и силних молитви, није имала порода. Кад изгуби сваку наду, јави јој се у сну глас који јој поручи да оде у једну пећину у јорданској пустињи, два сата хода удаљену од Јерихона, да тамо у молитвама и посту проведе 40 дана и ноћи, и да ће после тога на свет донети девојчицу. Ана проведе у пећини одређено јој време и недуго затим роди девојчицу, којој родитељи наденуше име Марија.

Жене не раде у току дана, а понеке бдију сву ноћ уочи празника док не чују прве петлове. Кад их чују, кажу: „Чујем, чујем петле, своје чувам селско збирам.” У неким селима мајке са женском децом иду око куће и бацају просо или пепео да би сачувале кућу од злих чини. Болесне жене одлазе у манастире на молитве, а нероткиње одлазе на конак, па остају по три дана. У стара су времена мушкарци, чије би жене после дужег времена затруднеле, одлазили у поноћ на вилина или друга урокљива места и побадали крстиће направљене од тисовог дрвета.

ИЗВОР: Драгомир Антонић, Српски народни календар за 2019/7527. годинуInformatika, Београд, 2018.

informatika_logo-10070020-1

Детаљи

Датум:
децембар 22, 2019
Догађај Categories:
,
ПОДЕЛИТЕ

ДЕТИЊЦИ