Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

АРАНЂЕЛОВДАН

новембар 21, 2019

Архангел_Михаил._1914-1915

Овај дан је установљен као празник арханђела Михаила. Изабран је новембар, јер се зна да је Бог стварао свет на овај дан у марту, а како има девет чинова анђеоских, почасни девети месец од марта до новембра посвећен је најважнијем анђелу Михаилу.

Арханђел Михаило је први међу анђелима и војвода анђелске небеске војске. Кад је Луцифер отпао од Бога и са собом повукао део анђела, први му се успешно успротивио. Сабрао је преостале анђеле, организовао их на принципу једномислија, једнодушности, љубави, као и на апсолутној послушности нижих чинова према вишим и светој вољи Божјој као коначном и безгрешном. Тако је Бог победио Луцифера и прогнао га из небеског савршенства међу људски, грешни свет.

Многа су народна веровања о овом анђелу. Он обилази све болеснике. Ако стане код ногу, није добро; ако стане код главе, добро је и болесник ће прездравити.

Према народном веровању, које је забележено у народној поезији, кад су свеци делили улоге, арханђел Михаило доби јесење и зимско време. Време зиме и зимске тешкоће. Говори се да у ово време арханђел лута светом обучен у просјака и куша људе.

Прича из Шумадије каже да је у околини Крагујевца живео човек по имену Љубо Бумбар. Није му то вероватно било право име, биће пре да му је то какав надимак из детињства, који га је као прирепак пратио кроз живот. Како то обично бива, човек је заборављен и нико се више ни њега ни његовог лика није могао сетити. Бумбар се олако обогати и подигну кућерину, скоро дворац, са стотину соба. Као и сваки скоројевић, волео је да се размеће богатством, засењујући њиме простоту. Обичавао је да нагиздан заједно са женом – која беше његова слика и прилика – шета градом, гледајући охоло и са висине на остали свет. Једног дана наиђоше на просјака који од њих затражи милостињу. Бумбар одмахну руком, грубо га одби речима да ни њему нико ништа није дао. На те речи просјак се узвиси, збаци просјачке прње и рече: „Зар ти ништа не даде Бог?” Охоли пар га погледа и угледа пред собом дванаестокрилног арханђела Михаила. Падоше ничице пред њим и затражише милост. Арханђел им одговори: „Ево вам моје просјачко одело. Од сада ћете у њему ходити.” Тако и би. Од свег богатства, остадоше им просјачке прње, а они овоземаљски живот проведоше лутајући светом, тражећи милостињу и молећи се Господу и Михаилу.

Арханђел једини може да заузда хромог вука, да промени вољу Светог Саве, да заведе вукове да одлутају у дивљину где нема ни стоке ни људи. Он оставља тајне знаке по селима. Кад их вукови осете, морају да заобиђу село.

Арханђел је једини који јури аждаје да не поједу месец. Тад рашири крила не дајући немани да дође до вечитог земљиног пратиоца и зато настаје помрачење месеца.

Он седи на небесима, гледа на свет и кад хоће силази међу народ да изгрди невернике и помогне невољницима.

Не прави никакву разлику међу људима који се огреше. Било да су они цареви или пуки сиромаси, онај ко погреши мора да испашта.

Цар Душан Силни славио је Крсну славу Аранђеловдан, а светац, невидљив за све, стајао је на десном рамену и све надгледао. Цар је сваког госта дочекивао и стојећи служио. Међутим, једном, што од умора а што од заборава, превари се и седе за трпезу. Свети Михаило прасну, удари цара крилом по образу и љутито одлете. Цар је Михаила једва умилостивио вишемесечним молитвама.

Арханђел Михаило био је слава Стефана Немање и његових синова.

Аранђеловдан је и слава Љубимка Стојановића из Вуковара, који је дао велики допринос очувању српства и православља у источној Славонији. У селу Доња Врбава, у општини Горњи Милановац, слави га више од 90 одсто сељана.

Аранђеловдан се слави као крсна слава. По бројности свечара налази се на другом месту.

Срби верују да је он жив, па за његову славу не праве жито.

ИЗВОР: Драгомир Антонић, Српски народни календар за 2019/7527. годинуInformatika, Београд, 2018.

informatika_logo-10070020

Детаљи

Датум:
новембар 21, 2019
Догађај Categories:
,
ПОДЕЛИТЕ

АРАНЂЕЛОВДАН