AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivosti

Dani Vlasotinca u Beogradu ‒ Izložba „Kamen drevnog snevačaˮ (19. jul)

U četvrtak 19. jula u 19 sati, u okviru manifestacije Dani Vlasotinca u Beogradu, u Manakovoj kući (Gavrila Principa 5) biće otvorena izložba slika Kamen drevnog snevača, autora Bratislava Bate Anđelkovića iz Vučja.

Izložbenu postavku čine slike na kamenim pločama, tradicionalnim upotrebnim predmetima, a biće izloženo i tridesetak minijatura na različitim materijalima.

O izložbi će govoriti akademski slikar Nenad Stanković.

Na otvaranju izložbe biće prikazan i film Kamen drevnog snevača I i II, autora Nebojše Ilića Ilketa.

O autorima:

Bratislav Bata Anđelković iz Vučja rođen je 6. marta 1953. godine u Lebanu. Od 1960. godine živi u Vučju. Srednju likovnu školu završio je u Peći 1971. godine. Odmah po završetku školovanja aktivno se uključuje u likovni život i postaje poznat umetnik u zemlji i inostranstvu.

Umetnički izraz Bate iz Vučja se ispoljava slikanjem na kamenu, a njegova umetnost pripada tradicionalnom freskopisu s kanonskim i prepoznatljivim temama.

Nebojša Ilić Ilke je na temu stvaralaštva Bate iz Vučja snimio dokumentarni film iz dva dela pod nazivom Kamen drevnog snevača za koji je nagrađivan na međunarodnim festivalima dokumentarnog filma.

Bata Anđelković iz Vučja imao je veliki broj kolektivnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Nebojša Ilić Ilke rođen je u Vlasotincu 1969. godine.

Karijeru je započeo 1994. godine kao snimatelj na lokalnoj televiziji. Krajem 2005. stekao je diplomu televizijskog i filmskog snimatelja. Od 2006. godine stalno je zaposlen u Kulturnom centru Vlasotince. Objektivom svoje kamere beleži razne događaje i kompletan je autor svojih ostvarenja. Član je Udruženja filmskih umetnika Srbije i Udruženja filmskih i televizijskih radnika Vojvodine. Stalni je član Svetske asocijacije turističkih novinara, putopisaca, snimatelja i gastronauta FIJET i jedan je od osnivača udruženja građana Revije nezavisnog of filma Srbije Srpski Holivud. Član je udruženja građana Centar za gerilski film i predsednik Udruženja filmskih, televizijskih, audio i veb stvaralaca Jug film Vlasotince. Deo je ekipe televizijskog serijala Slike života.

Za svoje filmsko stvaralaštvo nagrađivan je više puta i dobitnik je Oktobarske nagrade grada Vlasotinca.

Etnografski muzej

Etnografski muzej

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Untitled
Prethodni članak

SRPSKI NARODNI KALENDAR 2018 (18. jul)

brioni
Naredni članak

Potpisana je „Brionska deklaracijaˮ