АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

Дани Власотинца у Београду ‒ Изложба „Камен древног сневачаˮ (19. јул)

У четвртак 19. јула у 19 сати, у оквиру манифестације Дани Власотинца у Београду, у Манаковој кући (Гаврила Принципа 5) биће отворена изложба слика Камен древног сневача, аутора Братислава Бате Анђелковића из Вучја.

Изложбену поставку чине слике на каменим плочама, традиционалним употребним предметима, а биће изложено и тридесетак минијатура на различитим материјалима.

О изложби ће говорити академски сликар Ненад Станковић.

На отварању изложбе биће приказан и филм Камен древног сневача I и II, аутора Небојше Илића Илкета.

О ауторима:

Братислав Бата Анђелковић из Вучја рођен је 6. марта 1953. године у Лебану. Од 1960. године живи у Вучју. Средњу ликовну школу завршио је у Пећи 1971. године. Одмах по завршетку школовања активно се укључује у ликовни живот и постаје познат уметник у земљи и иностранству.

Уметнички израз Бате из Вучја се испољава сликањем на камену, а његова уметност припада традиционалном фрескопису с канонским и препознатљивим темама.

Небојша Илић Илке је на тему стваралаштва Бате из Вучја снимио документарни филм из два дела под називом Камен древног сневача за који је награђиван на међународним фестивалима документарног филма.

Бата Анђелковић из Вучја имао је велики број колективних и самосталних изложби у земљи и иностранству.

Небојша Илић Илке рођен je у Власотинцу 1969. године.

Каријеру је започео 1994. године као сниматељ на локалној телевизији. Крајем 2005. стекао је диплому телевизијског и филмског сниматеља. Од 2006. године стално је запослен у Културном центру Власотинце. Објективом своје камере бележи разне догађаје и комплетан је аутор својих остварења. Члан је Удружења филмских уметника Србије и Удружења филмских и телевизијских радника Војводине. Стални је члан Светске асоцијације туристичких новинара, путописаца, сниматеља и гастронаута ФИЈЕТ и један је од оснивача удружења грађана Ревије независног оф филма Србије Српски Холивуд. Члан је удружења грађана Центар за герилски филм и председник Удружења филмских, телевизијских, аудио и веб стваралаца Југ филм Власотинце. Део је екипе телевизијског серијала Слике живота.

За своје филмско стваралаштво награђиван је више пута и добитник је Октобарске награде града Власотинца.

Етнографски музеј

Етнографски музеј

 

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Untitled
Претходни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (18. јул)

brioni
Наредни чланак

Потписана је „Брионска декларацијаˮ