AktuelnostiInstitucijeNa današnji dan

Dan Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu

Na današnji dan, 28. marta obeležava se Dan Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Naime, toga dana 1861. godine Jovan Jovanović Zmaj i Stevan Branovački uputili su poziv da svojim prilozima pomognu otvaranje narodnog pozorišta u Novom Sadu, a istog datuma sto dvadeset godina kasnije pozorište je dobilo novu zgradu i tada je odlučeno da se ovaj dan uzme kao Dan Srpskog narodnog pozorišta, kada se sumiraju dostignuća iz prethodne godine, nagrađuju zaslužni i dodeljuje Nagrada Jovan Đorđević.

Pozorište je inače osnovano 28. jula 1861. godine u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji i kako nije bilo državna ustanova, ustanovljeno je Društvo za Srpsko narodno pozorište koje je vodilo brigu i finansiralo Pozorište.

Prvi upravnik je bio Jovan Đorđević, koji je ostao na toj funkciji do 1867. godine, kada je na poziv kneza Mihaila u Beogradu osnovao Narodno pozorište. Predstave su se igrale na više mesta, a od 1895. do 1928. godine, kada je izgorela u požaru, u zgradi koju je pozorištu ustupio veleposednik Lazar Dunđerski.

Od tada se mnogo toga u radu, pa i sam naziv ove ustanove menjao, da bi mu se 1951. godine vratilo provibitno ime, a zgrada u kojoj se danas nalazi, i koja je najveća pozorišna scena u Srbiji, svečano je bila otvorena 1981. godine.

Srpsko narodno pozorište je jedan od osnivača i domaćina Sterijinog pozorja, dobitnik mnogih nagrada i priznanja, a poseban segment u njegovom radu predstavlja izdavačka delatnost, u okviru koje se pored mnoštva knjiga, zbornika i publikacija koje su izdate još od 1871. godine izdaje i sopstveni časopis.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1811. godine umro je prosvetitelj i pisac Dositej Obradović;
1824. godine rođen je pesnik Branko Radičević;
1872. godine rođen je zoolog, profesor i akademik Živojin Đorđević;
1929 . godine rođena su braća, glumci Predrag i Dragan Laković;
1965. godine rođen je glumac i muzičar Srđan Todorović.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

cake-3163117_960_720
Prethodni članak

JAGODINA: TORTIJADA

Foto izvor:  http://crnjanski.net/bibliografija-lirika-itake.php
Naredni članak

ODNOS PREMA TRADICIJI U POEZIJI MILOŠA CRNJANSKOG