AktuelnostiNa današnji dan

Crvena zvezda je postala prvak Evrope u fudbalu

Na današnji dan, 29. maja 1991. godine, Crvena zvezda je u Bariju, na Stadionu Sveti Nikola, postala šampion Evrope u fudbalu, što je do danas ostao najveći uspeh srpskog fudbala.

Tom događaju su prethodile decenije učestvovanja u evropskim kupovima i mnogi porazi, što zasluženi što nezasluženi, koji su dolazili kada se činilo da je sve na svom mestu da bi se pobedilo i išlo dalje.

Tim crveno-belih koji je dosegao vrh Evrope i sveta, nastajao je tokom osamdesetih godina prošlog veka, a većina igrača je, izuzev onih koji su tu i ponikli, stizala u Zvezdu od 1987. godine.

Počevši od te godine pa do slavlja u Bariju, Zvezda je ispadala od Real Madrida nakon 4:2 i 0:2, Briža posle 3:1 i 0:4, Milana posle dva puta po 1:1 i penala, i Kelna nakon 2:0 i 0:3.

Zbog fizičkog obračuna sa službenim lice posle te utakmice u Kelnu, trener Zvezde Dragoslav Šekularac je od UEFA bio kažnjen sa sedam utakmica zabrane vođenja tima u evropskim takmičenjima, te je klub shodno svojim ambicijama i okolnostima u kojima se našao sa trenerom, umesto Šekija, koji je prethodnih sezona stvarao ekipu, doveo Ljupka Petrovića.

Crveno-beli tu evropsku sezonu nisu počeli sjajno u Beogradu. Izvukli su skromnih 1:1 protiv švajcarskog Grashopersa, ali je od revanša sve krenulo kako su se mnogi i nadali.

Zvezda je sa lakoćom i bez poraza stigla do druge polufinalne utakmice, ujedno i poslednje evropske u Beogradu te sezone, kada su posle retko čudnog drugog poluvremena, te propuštenih šansi i bizarnih golova na obe strane, uspeli da završe susret protiv Bajerna sa 2:2, i zahvaljujući pobedi u prvom meču u Minhenu odu na veliko finale.

Tu ih je čekao bogati Olimpik iz Marseja, koji je tih godina na sve načine pokušavao da dođe do titule prvaka Evrope, i za koji je od početka te sezone igrao i Dragan Stojković Piksi, poslednja „Zvezdina zvezda”.

Posle sto dvadeset minuta igre nije bilo golova, a jedva da je bilo i nekih šansi. Zvezda se odlučila da poštuje običaj zemlje u kojoj se meč igrao, pa se zatvorila kako su to samo Italijani svojevremeno umeli, a Olimpik sa rastrzanim Piksijem između srca i razuma koji je pritom, mada jedan od najboljih planetarnih fudbalera u to vreme, uveden u igru tek kasnije sa klupe, nije mogao bolje.

Bilo je to verovatno najnezanimljivije finale Kupa evropskih šampiona za gledanje u istoriji, ako naravno niste navijač nekog od klubova koji su bili akteri.

U svakom slučaju, crveno-beli su, zahvaljujući kapitenski odbranjenom jednom penalu Stevana Stojanovića, te preciznosti svih svojih pet izvođača, te noći podigli „ušati pehar” i upisali se u istoriju fudbala kao osamnaesti klub koji je pokorio Evropu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1453. godine pao je Carigrad;
1875. godine rođen je književnik Svetozar Ćorović;
1879. godine rođen je pesnik Kosta Abrašević;
1907. godine rođen je slikar Nikola Graovac;
1917. godine poginuo je pesnik Vladislav Petković Dis;
1923. godine rođen je glumac Milutin Mića Tatić;
1923. godine premijerno je u beogradskom Narodnom pozorištu izvedena predstava Sumnjivo lice Branislava Nušića;
1935. godine rođen je reditelj i scenarsita Boro Drašković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Miša Anastasijević poklanja zdanje otečestvu (mural u Kapetan Mišinom zdanju)
Prethodni članak

TRGOVAČKO UMEĆE MIŠE ANASTASIJEVIĆA

muzej_vojvodine
Naredni članak

Osnovan je Vojvođanski muzej u Novom Sadu