АктуелностиНа данашњи дан

„Црвена звездаˮ је постала првак света у фудбалу

На данашњи дан, 8. децембра 1991. године, Црвена звезда је постала незванични клупски првак света у фудбалу.

Тога дана је у Токију одиграна утакмица између првака Европе, што је тада био наш шампион, и првака Јужне Америке, чилеанске екипе Коло-Коло.

Занимљиво је да је тим из Сантјага тада водио Мирко Јозић, са којим је четири године пре тога Југославија постала омладински првак света у фудбалу, на првенству које је одиграно баш у Чилеу.

Иако је Звезда од освајања Купа европских шампиона до ове утакмице остала без капитена Стојановића, Маровића, Шабанаџовића, Бинића и Просинечког, црвено-бели су успели да освоје и ову титулу. И поред тога што је пред крај првог полувремена, код вођства од 1:0, Савићевић добио црвени картон, и тако ослабио наш тим за наставак утакмице, Звезда је до краја постигла још два гола и победила коначним резултатом 3:0. Двоструки стрелац је био Владимир Југовић, који је проглашен и најбољим играчем те утакмице, а један гол је дао, тада најбољи европски стрелац, Дарко Панчев.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1638. године у Дубровнику је умро књижевник Иван Гундулић;
1822. године рођен је писац Јаков Игњатовић;
1926. године рођен је глумац Стево Жигон;
1935. године рођен је редитељ Слободан Бода Марковић;
1939. године умро је руски архитекта Николај Петрович Краснов;
1955. године рођен је глумац Миленко Заблаћански;
2000. године умро је сликар Милић Станковић, познатији као Милић од Мачве.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Breda_Kalef,_Portret
Претходни чланак

Рођена је оперска певачица Бреда Калеф

Наредни чланак

Умро је ботаничар и професор Живојин Јуришић