АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиЉуди

ЦАР УРОШ (1355–1371)

Цар Урош је наследио од свога оца велику и пространу државу, али она је била састављена из разнородних елемената и поједине области у њој нису још биле чврсто везане за српску државу и њено државно средиште. У многим областима, које је Душан био освојио, био је у знатној већини етнички елеменат – у њима су владали друга култура, други начини живота, други погледи и друге прилике. Одржати у заједници и у јединству све разнородне елементе, који су сачињавали српску државу у онај мах, кад је цар Урош после изненадне смрти свога оца примио власт, био је мучан задатак, који би тешко извршио и човек већих способности и веће енергије, но што је то био Урош.

Урош је био меке и болећиве природе, неодлучан и поводљив, а био је, када је примио тешко бреме државне управе, неискусан и млад: било му је тек двадесет и неколико година. И други, много јачи, не би се ту знао снаћи и не би издржао терет рада и одговорности. Могло је одмах бити јасно да ће прилике бити јаче од новог владаоца и да ће га оне скрхати. Када се зна какав је Урош и какве су биле прилике у којима се он нашао, мора се признати да није чудо што се његова држава распала; више је чудо што се она, под овако слабом влашћу, и десетак година могла још одржати.

Слабост и мека природа Урошева дали су маха амбициозним људима и сепаратистичким тежњама појединих области да почну рад на подвајању и отцепљењу од државе. Десетак година се све и којекако одржавало у јединству и заједници, мада се и за то време већ осећало да нема чврсте руке и воље, која влада државом. И за то време већ је сваки почињао да ради шта хоће, ауторитет власти и владаоца пао је био сасвим, и сваки енергичан човек на положају могао је некажњено радити против државе и против државних интереса. А када је, после десет година откад је Урош примио владу, расуло сасвим узело маха, развијале су се ствари веома брзо. У току од неколико година држава се распала сасвим.

Прво су се почеле одвајати покрајине на југу, које су биле, и географски и културно, највише удаљене од првобитног језгра немањићке државе. Али процес распадања није се зауставио на старим границама. Он је ускоро захватио и оне земље из којих је почео државни живот.

Тако се у току од неколико година Душанова држава сасвим распала у много мањих држава и самосталних области, које нису више признавале средишну власт. Уроша су номинално признавали за цара још само неки великаши у земљама северно од Шаре, али праве власти он није више ни ту имао, и умро је напуштен и заборављен.

Станоје Станојевић

Извор: Станојевић 2013: Станоје Станојевић, Сви српски владари : биографије српских (са црногорским и босанским) и преглед хрватских владара, Београд: „Отворена књига”, стр. 59–61.

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Претходни чланак

Умро је џез-музичар Предраг Ивановић

stana
Наредни чланак

Рођена је музиколог и професор Стана Ђурић Клајн