АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиЉуди

БУЛАТОВИЋ: Изручите Црњанском моје бескрајно дивљење

Бранку Ћопићу поклања књигу Вук и звоно, ту повест о „заточеницима и још неким људима. Пише: „И вука и звоно, и огањ и заточенике, Бранку Ћопићу у знак пријатељства и ценећи постојаност.”

Забринуо се крајем 1963. када је осетио јаке болове у десном бубрегу – „пун камења, ваљда неке успомене из Црне Горе, и још се тог одвратног песка нисам решио, тако да нисам могао писати колико сам хтео”, пише свом преводиоцу у Енглеску.

„Још ћу морати по болницама да се малтретирам, по свој прилици да ће ми бушити оно што највише ценим код себе, бушиће моју памет и мој таленат, али шта ја могу кад је живот тако одвратан. Па, ипак, ни неке личне кризе, ни болест, нису ме омеле у раду. Триста педесет страна романа је дефинитивно готово. На пету, последњу главу, навалио сам као глувонеми на телефон… Крај ће бити тако бизаран, и тако лудачки врео, и тако дивно добар, да то уопште нисам очекивао… Биће то једна од најпорнографскијих књига које сте читали. Већ Вас видим како се наслађујете, како гладите свој несташни, плавкасти, енглески брк, и како Вам рукопис стоји крај узглавља.”

Најављује да ће рукопис Хероја на магарцу бити готов до марта 1964, а можда и раније.

Каже да се „заљубио у једну личност ове књиге, а то је мајор Антонио Педуто, који у Црну Гору доноси риђу браду из Абисиније, и корњачу из Грчке, и који, пишући књигу о срамним италијанским војевањима, изјављује да су рат, слава и порнографија једно те исто”.

Гоју подилази: „Ја Вас сматрам не само преводиоцем мојих текстова већ и коаутором. Да нисте увређени? Када ћемо се видети? Ја горим од нестрпљења да се поново сретнем са Вама. Бићу у Паризу у мају, и морам се са Вама видети макар у оделу пливао преко Ла Манша… Драги мој Брко, да ли виђате нашег Милоша? [Милоша Црњанског]. Ако се случајно са њим сретнете, будите добри и изручите му поново моје поздраве и бескрајно дивљење.”

 

ИЗВОР: Поповић 2013: Радован Поповић, Како је Буле покорио Европу : животопис Миодрага Булатовића, Београд: „Вукотић медиа”, 38‒39.

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

DSC0166
Претходни чланак

Рођен је пијаниста Александар Маџар

Screenshot_1
Наредни чланак

МОЈСИЊСКИ МАНАСТИРИ И ЦРКВЕ