Da se ne zaboraviZanimljivosti

BRISEL: GOSTOVANJE IZLOŽBE „IVO ANDRIĆ PISAC I/ILI DIPLOMATAˮ U MISIJI REPUBLIKE SRBIJE PRI EVROPSKOJ UNIJI

  • 18. oktobar 2017. Misija Republike Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu
  • Autor izložbe: Tatjana Korićanac, muzejski savetnik

Oktobra ove godine, brojne eminentne institucije kulture i nauke, među kojima i SANU i Zadužbina Ive Andrića, obeležiće značajan jubilej, 125 godina od rođenja Nobelovog laureata. Muzej grada Beograda, koji od 1976. godine brine o Legatu i Spomen-muzeju Ive Andrića, gostovanjem izložbe u Briselu, takođe se uključuje u obeležavanje ovog važnog jubileja.

Izložba posvećena Ivi Andriću, diplomati međuratne Jugoslavije, tokom nekoliko poslednjih godina imala je brojna gostovanja u Regionu i inostranstvu (Travnik, Sarajevo, Podgorica, Rijeka, UN u Ženevi, Ministarstvo kulture Slovačke, Nacionalna biblioteka u Londonu, Kulturni centar u Parizu, Humboltov univerzitet u Berlinu, Nacionalna biblioteka u Atini, Centralna biblioteka u Madridu, Muzej književnosti u Bukureštu, sajmovi knjiga u Minhenu, Frankfurtu, Lajpcigu i Solunu, Budimpešta, Temišvar, Košice i dr). Za svako od navedenih gostovanja izložbena postavka i prateći katalog prevođeni su na jezik zemlje domaćina.

Izložba predstavlja našeg istaknutog nobelovca u svetlu pisca i diplomate, koji je zahvaljujući intenzivnoj diplomatskoj karijeri boravio u mnogim evropskim gradovima kao predstavnik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, potom i Kraljevine Jugoslavije. Od Vatikana, Bukurešta, Trsta, Graca, Marseja, Pariza, Madrida, Brisela, preko Ženeve do Berlina, Andrić je u svakom od gradova pronalazio inspiraciju za svoja dela. Na dvadeset izložbenih panoa predstavljeni su Andrićev stvaralački rad, panorame gradova u kojima je bio, fotografije privatnog života, dokumenata i ličnih predmeta.

Izvor: Muzej grada Beograda

http://www.mgb.org.rs/desavanja/vesti-najave/2017/item/1387-gostovanje-izlozbe-ivo-andric-pisac-i-ili-diplomata-u-misiji-republike-srbije-u-briselu

 

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

22046681_2017860891564475_4716697557724470923_n
Prethodni članak

Kutak za dušu: Ada Ciganlija (Beograd)

dzez_1
Naredni članak

Pančevo: 20. Pančevački džez festival