AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivosti

BEOGRAD: Tribina „Srpska naučna fantastika do Drugog svetskog rataˮ

U ponedeljak 17. septembra, u 19.00 u tribinskoj sali Doma omladine Beograda, održaće se tribina Srpska naučna fantastika do Drugog svetskog rata.

Ako se danas upustite u izučavanje istorije srpske naučne fantastike, lako se sazna za Jednu ugašenu zvezdu (1902) Lazara Komarčića i Posle milijon godina (1889) Dragutina J. Ilića, kao prva samostalna dela naučne fantastike u srpskoj književnosti.

Dragutin Ilić, pisac prve naučnofantastične drame u svetu

Dragutin Ilić, pisac prve naučno-fantastične drame u svetu

I onda se desi Majski prevrat, pa rat, pa Veliki rat, pa Drugi svetski rat, pa se promeni paradigma društva, pa sletimo na Mesec i već smo u poznatijim i žanrovski definisanim vodama Kosmoplova, Sirijusa, Kentaura… Ali ostade nam više decenija u kojima je Srbija pratila i čitala ne samo Verna, Velsa, Meri Šeli, Orvela, Zamjatina već i ruski i američki palp, što u časopisima što u stripu, gledala Put na mesec, Metropolis

Kakvi su odjeci toga u domaćoj književnosti? Da li i kakvu fantastiku pišu naši pisci u tom periodu?

Miodrag Milovanović, autor knjige Srpska naučna fantastika, pokušaće da nam rasvetli ovu epohu iz ugla naučne fantastike i da ukaže na probleme sa kojima se susretao izučavajući je, kao i neka ključna dela iz tog perioda.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

sun-mt-fuji-japan-landscape-407039
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

licem_u_nalicje_1964-1
Naredni članak

Umro je reditelj Radivoje Lola Đukić